Maksaisitko ohjauksesta?

Kuva: foxypar4 (Flickr)
Kuva: foxypar4 (Flickr)

Yksi hienoimmista asioista Suomessa ainakin minun mielestäni on ilmainen koulutus aina peruskoulusta yliopistotasolle asti. Olen itse hyödyntänyt tätä etua massiivisesti, ja mielestäni se on myös aidosti tasa-arvoa lisäävä asia.

Ilmaisen koulutuksen yksi kääntöpuoli on kuitenkin se, että tällöin kynnys maksaa koulutuksesta nousee. Kun saa niin paljon ilmaiseksi, ajatus siitä, että maksaisi koulutuksesta, tuntuu helposti hieman vieraalta. Ilmaisuudessa voi nimittäin olla myös huonoja puolia. Jos kuluttaja ei maksa tuotteesta mitään, kuluttajansuoja voi olla melko huono.

Ulkopuolinen ja maksullinen näkökulma voi muutenkin olla toisinaan oikein hyödyllinen. Minä esimerkiksi käyn säännöllisesti työnohjauksessa, jonka maksan itse. Aloitin juuri myös muutaman kerran coaching-prosessin erään selkeästi rajatun tavoitteen selventämiseksi.

Minulla on kyllä tahoja, joiden puoleen voin kääntyä työhöni liittyvissä kysymyksissä, esimerkiksi esimieheni ja väitöskirjani ohjaajat. Täysin ulkopuolinen näkökulma tuntuu silti välillä erittäin arvokkaalta. Ulkopuolinen ohjaaja tai valmentaja, joka ei välttämättä oikein edes tunne toimintaympäristöäni, voi aika vapaasti asettua tarkastelemaan asioita juuri minun etuni kannalta.

Myös siinä, että maksaa käytetystä ajasta, on hyviä puolia. Raha tekee pelin tavallaan hyvin selväksi: tämä aika on varattu yksinomaan minulle, ja jos haluan, voin käyttää sen vaikka kaivamalla nenääni.

Erilaisia vaihtoehtoja

Amerikkalaisessa ympäristössä, jossa kaikki muutenkin maksaa, myös maksullisella ohjauksella on pidemmät perinteet. Esimerkiksi yksi esikuvistani, Joan Bolker, on toiminut opetustyönsä ohessa myös yksityisenä kirjoitusvalmentajana. Muitakin esimerkkejä on, vaikkapa The Dissertation Coach sekä Academic Ladder, joka tarjoaa myös maksullisen verkkoyhteisön akateemiseen kirjoittamisen tueksi. Aivan kaikille tuttu tämä ajatus ei englanninkielisessä maailmassakaan ole, ja englantilainen Times Higher Education onkin käsitellyt aihetta artikkelissaan.

Suomessa vaihtoehtoja on vähemmän, mutta kyllä niitäkin on. Tähän blogiinkin kirjoittaneen Hanna Maria Kotovaaran yritys Vinkei tarjoaa henkilökohtaista valmennusta opinnäytteiden ja lopputöiden tekemiseen, Oulun seudulla kasvokkain ja muuten Skypen välityksellä. Vastaavasti ystäväni Carol Kiriakos tarjoaa henkilökohtaista kirjoittamisvalmennusta Helsingissä. Mielestäni onkin erittäin hyvä, että opinnäytteiden tekijöillekin on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja, joista sitten valita itselleen sopivin.

Mitä sinä ajattelet asiasta? Tuntuuko ajatus maksaa ohjauksesta vieraalta, vai voisitko kuvitella maksavasi siitä, että saat juuri sinulle tarkoitettua henkilökohtaista ohjausta tai valmennusta?

One thought on “Maksaisitko ohjauksesta?

  1. statisticsconsultation providing the best Dissertation Statistics Service, Dissertation Methodology Help, Dissertation Data Analysis Help, Thesis Statistics Help, at an affordable price. If you want to take these all services you can choose us. Our services are very popular in all over USA. If you choose us we will give you the best offers within your budget. Feel free to call us – (347) 460-2899
    Visit Us – https://www.statisticsconsultation.com/hire-a-statistician/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *