Keskittymisen keinot

Helsingin Sanomat julkaisi 13.3.2023 varsin hyvän artikkelin keskittymisestä ja sitä häiritsevistä tekijöistä. Artikkeli perustuu kasvatustieteilijä Veera Virintien ja työterveyspsykologi Johanna Vilmin haastatteluihin. Yhtenä keskittymistä vaativana esimerkkinä käytetään gradun tekemistä, mutta tietenkin teema liittyy työelämään laajemminkin.

Artikkeli käsittelee keskittymistä monesta näkökulmasta ja kiteyttää huomiot lopuksi kahdeksaan asiaan, jotka tukevat keskittymistä. Artikkeli on valitettavasti maksumuurin takana, mutta ajattelin koota nuo kahdeksan vinkkiä lyhyesti vielä tähän. Lue lisää itse artikkelista.

1. Ylös ja keskittymään
Liikunta

2. Aamulla ulos
Ulkoilu ja luonnonvalo

3. Piippailut pois
Puhelimen ja tietokoneen ilmoitusten poistaminen

4. Post it -lappu puhelimeen
Teksti “Miksi?” saa miettimään, tarvitaanko puhelinta

5. Ajatusten parkkipaikka
Muistilehtiö, johon voi kirjata työn aikana mieleen tulevat asiat

6. Palastelu ja tavoitteet
Selkeä, pienistä asioista koostuva suunnitelma

7. Oikeat tauot
Työn rytmittäminen siten, että välillä liikkuu tai käy juomassa vaikkapa vettä

8. Satsaa uneen
Riittävä ja laadukas uni

Olen kirjoittanut melkein kaikista näistä tässäkin blogissa. Huomaankin itse käyttäväni omassa työssäni ja kirjoittaessani käytännössä kaikkia näistä. Ainoa, jota en tarvitse, on puhelimessa oleva Post it -lappu. En käytä sitä, koska puhelimeni on muutenkin pöydällä hiljaisella enkä koske siihen melkein koko päivän aikana.

Takaan, että nämä keinot toimivat. Kannattaa kokeilla, osaa tai kaikkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *