Kirjoista tukea opiskelijalle

Olen muutaman viime vuoden aikana keskittynyt huomattavasti enemmän kirjojen kirjoittamiseen kuin bloggaamiseen. Lienee syytä mainita uusimmat kirjani myös tällä sivulla. Uusin kirjani Riittävän hyvää kirjoittamista ilmestyi elokuussa 2021. Olen kirjoittanut kirjan Johanna Pentikäisen kanssa. Edellinen kirjani Kupliva kirjoittaminen ilmestyi sekin melko vastikään, joulukuussa 2020. Tämän kirjan olen kirjoittanut yhdessä Urpu Strellmanin kanssa.

Kirjaa kirjoittaessa on pakko miettiä aika tarkkaan, kuka kirjaa voisi lukea. Samoin takakansiteksteissä ja markkinoinnissa kirja suunnataan suhteellisen selkeälle yleisölle. Riittävän hyvää kirjoittamista onkin suunnattu paljolti lukiolaisille ja toisaalta heidän opettajilleen. Kupliva kirjoittaminen taas on tarkoitettu aivan ensisijaisesti työssään kirjoittaville.

Silti kirjojen kirjoittajan näkökulmasta tuntuu, että aika moni muukin voisi saada iloa kirjoista kuin niiden ilmiselvin lukijakunta. Uskallan väittää, että myös kuka tahansa opiskelija tai vaikkapa graduntekijä voisi hyötyä molemmista mainituista kirjoista. Etenkin kirjojen sähköiset versiot on myös hinnoiteltu varsin opiskelijaystävällisesti.

Riittävän hyvää kirjoittamista käsittelee sellaisia kirjoittamisessa aina läsnä olevia kysymyksiä kuin ahdistus ja pilkkusäännöt (toisinaanhan nämä kaksi voivat jopa liittyä toisiinsa). Kirjassa on myös inspiroivia pohdintoja sekä kokeneilta kirjoittajilta että vasta kirjoittajan uransa alussa olevilta nuorilta opiskelijoilta. Kirjan tarkempi esittely löytyy täältä.

Kupliva kirjoittaminen taas yrittää tarjota kuplintaa oikeastaan kaikille kirjoittajille. Se, että kirjoittaminen vie aikaa, on läsnä aika monen elämässä. Se, että kaikesta tehdystä työstä huolimatta teksti ei välttämättä vedä ja innosta, saattaa myös olla karu tosiasia. Jos pohdit tällaisia kysymyksiä, kurkkaapa mitä tuolla kirjalla on tarjottavana. Olen esitellyt kirjaa laajemmin täällä.

Kenties siis uusi, hyvä kirja olisi se juttu, joka antaa intoa opintoihin. Seuraava kirja on myös työn alla. Sekin käsittelee jotain sellaista, joka koskettaa jokaista opiskelijaa. En kuitenkaan ihan vielä kerro, mitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *