Graduntekijän kolme salaista asetta

Kuva: noemigalera (Flickr)

Pidimme tämän kevään aikana yhdessä kollegani Marja Suojalan kanssa Helsingin yliopistossa graduntekijöille tarkoitetun kirjoittamisen kurssin. Kurssin lopussa pyysimme kutakin osallistujaa nimeämään yhden asian, joka oli erityisesti vienyt heidän graduaan eteenpäin.

Vastauksissa oli jonkin verran vaihtelua, mutta seuraavat kolme asiaa nousivat ylväinä muiden yläpuolelle:

1) Pomodoro-tekniikka

Tomaatit tuntuvat auttavan monella tavalla. Ne madaltavat aloittamisen kynnystä, sillä yksi tomaatti on aika inhimillinen tehtävä, vaikka aloittaminen hieman pelottaisikin. Tomaatit auttavat myös keskittymään ja tuovat järjestystä epämääräisenä vellovaan aikaan.

2) Puhuminen muiden kanssa

Muiden kanssa puhuessa gradun tekemisestä tulee yhteinen asia. Esimerkiksi viikoittaisten tavoitteiden asettaminen yhdessä auttaa niiden toteutumisessa. Toisaalta erilaisten ongelmien ja vastoinkäymisten jakaminen vähentää ahdistusta ja auttaa myös ratkaisemaan niitä ongelmia. Aina ei tarvitse edes asettaa tavoitteita tai penkoa ongelmia: usein pelkkä oman gradun aiheesta puhuminen selkiyttää ajatuksia ja auttaa hahmottamaan, mitä seuraavaksi pitää tehdä.

3) Todelliset deadlinet

Toisille kurssilaisillemme deadlineja oli yksi iso: jos halusi valmistua ennen kesää, gradu piti saada valmiiksi tiettyyn päivään mennessä. Kaikkein onnekkaimmat saivat sovittua ohjaajansa kanssa jo lukukauden aikana säännöllisiä deadlineja, jolloin uutta tekstiä piti olla valmiina. Deadlineja voi ja kannattaa toki asettaa itsekin. Erityisen tehokkaita tuntuvat kuitenkin olevan sellaiset deadlinet, joissa on aitoa sosiaalista painetta. Hyvät deadlinet ovat kallisarvoisia!

Gradun tekeminen on monella tavalla haastavaa ja välillä aika monimutkaistakin puuhaa. Yllä mainitut kolme asiaa on kuitenkin melko helppo toteuttaa. Mitäpä, jos sinäkin koettaisit ottaa ne käyttöösi. Gradun valmistuminen voi lopulta olla aika pienestä kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *