Gradun tekeminen kesällä

Kuva: Per Ola Wiberg (Flickr)

Gradun tekeminen kesällä on monelle graduntekijälle houkutteleva vaihtoehto tai sitten yksinkertaisesti ainoa todellinen vaihtoehto. Kesä tarjoaakin hieman pidemmän ajanjakson, jolloin gradun tekemiseen voi keskittyä.

Kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa siihen, että miettii, miten graduaan kesällä tekee. Kesä gradun ääressä on nimittäin omalla tavalla haastavaa.

Kesällä oman haasteensa tuo esimerkiksi se, että yleensä kontakti ohjaajaan ja yliopistoon vähenee entisestään. Ohjaaja ei välttämättä ole kesällä lainkaan käytettävissä, ja siksi mahdollisuus saada ohjausta tai palautetta voi olla vähäistä. Kun luontainen kontakti yliopistoon vähenee, akateeminen maailma voi alkaa tuntua entistäkin kaukaisemmalta.

Kesällä aikaa voi olla liikaakin. Kun aikaa on runsaasti, työpäiviin ja -viikkoihin voikin olla vaikea saada ryhtiä. Kovin luontevia deadlineja kesä ei myöskään itsestään tarjoa.

Oman haasteensa tarjoaa myös yksinkertaisesti se, että aurinko paistaa ja koko muu maailma tuntuu olevan lomalla, terassilla tai rannalla. Jokainen graduntekijä kyseenalaistaa jossain vaiheessa koko projektin täysjärkisyyden. Elämä tuntuu olevan toisaalla. Kesällä ristiriita oman graduprosessin ja muiden ihmisten aktiviteettien välillä korostuu entisestään. Tuntuu helposti siltä, että kun sinä pakerrat gradusi parissa, kaikki muut ovat pitämässä hauskaa.

Vaikka gradu ja kesä tarjoavat yhdistelmänä kiistatta haasteita, oikein hahmoteltuna kesä on kuitenkin oivallista aikaa gradun tekemiseen. Jotta gradun tekeminen kesällä ei jäisi pelkäksi puheeksi ja jotta gradusi todella edistyisi, ehdotan, että kiinnität huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

1) Älä luota tahdonvoimaan tai päätökseen, tee suunnitelma

Pelkkä päätös tehdä gradua kesällä ei riitä. Sinun täytyy tehdä selkeä suunnitelma, joka huomioi kesän erityislaadun.

Voit käyttää apunasi tätä lomaketta: Word-tiedosto tai pdf. Hahmottele sinne karkea suunnitelma seuraavan kahdentoista viikon varalle. Merkitse suunnitelmaan keskeiset viikkokohtaiset tehtävät sekä työskentely- ja vapaapäivät.

2) Tee graduasi mahdollisimman paljon jo ennen kesää

Osa kesän viehätystä graduntekoaikana saattaa olla myös siinä, että kesä tarjoaa taas yhden tavan lykätä gradunteon aloittamista (”En tee tänään, teen sitten kesällä”).

Koeta olla putoamatta tähän loukkoon. Aloita siis jo tänään ja koeta tehdä graduasi mahdollisimman paljon ennen kesää. On helpompaa pitää liikkuvaa junaa vauhdissa kuin saada se liikkeelle. Kun aloitat jo tänään, kesäkuussa vain jatkat siitä, mihin olet jo päässyt.

3) Pidä erittäin säännöllistä kontaktia muihin graduntekijöihin

Sosiaalisen tuen merkitys on hyvin tärkeä kaikille graduntekijöille, mutta erityisen tärkeää se on kesällä. Tarvitset muita ihmisiä, jotka jakavat samanlaisen arjen.

Yksi vaihtoehto on mennä päivittäin yhdessä jonkun toisen kanssa atk-luokkaan tai kirjastoon työskentelemään. Voit itse kuvitella, kumpi on houkuttelevampaa kesäisenä aamuna, lähes tyhjä atk-luokka vai atk-luokka, jossa odottaa joku tuttu, jonka kanssa on sovittu gradunteon aloittamisesta tiettyyn aikaan.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tai halua tavata muita graduntekijöitä päivittäin, koeta järjestää vaikkapa viikoittainen tapaaminen jonkun toisen graduntekijän kanssa. Jos tämäkin on hankalaa, älä väheksy puhelinta ja sähköpostia. Pieni raportoiminen työpäivän aluksi ja lopuksi piristää kummasti.

Kaikkein helpoin tuki on kuitenkin Gradutakuun keskustelualue. Siellä moni jo suunnittelee kesägradun toteuttamista.

4) Tee hyvin konkreettiset päiväkohtaiset suunnitelmat

Koeta tehdä työpäiviesi varalle hyvin konkreettiset suunnitelmat. Ehdotukseni yhden päivän tehtäväksi on vaikkapa tällainen:

Aloitus klo 9
Kuusi tomaattia gradutyöskentelyä
Sen jälkeen rannalle tai jäätelölle

Tämä on tietysti vain ehdotus. Suunnittele itse oma päiväaikataulusi, mutta tee siitä hyvin konkreettinen. Mieti myös edellisenä päivänä, mitä graduusi liittyvää teet seuraavana päivänä. Näin tiedät työpäivää aloittaessasi, mitä ryhdyt tekemään.

5) Palkitse itseäsi koko ajan

Jos kesägradusta tekee itserankaisun muodon, se ei tule onnistumaan. Tee gradun tekemisestä mahdollisimman mukavaa. Palkitse itsesi jokaisesta työpäivästä jollain sinua miellyttävällä asialla. Voi olla hyödyllistä palkita itseään jopa jokaisen tomaatin jälkeen ja tietysti jokaisen työviikon jälkeen. Kun työpäivistä tulee mukavia ja sopivan rentoja, haluat tehdä niitä lisää.

6) Älä ole liian kunnianhimoinen

Gradun ei tarvitse välttämättä valmistua kesän aikana. Meillä opinnäytteen tekijöillä on myös tapana koko ajan olla liian optimistisia todellisen edistymisen suhteen. Oleellista on, että työskentelet säännöllisesti ja että gradun tekeminen on mukavaa.

Minun mielestäni kannattaa asettaa tavoitteet pikemminkin tehtyjen tomaattien ja työpäivien kautta kuin gradun edistymisen kautta. Ei kannatta olla tomaateissakaan liian kunnianhimoinen. Muutama tomaatti muutamana päivänä viikossa on ihan hyvä suunnitelma.

7) Pidä myös lomaa

Kesällä pidetään kesälomaa, ja siihen on ihan järkevät syyt. Kesällä palaudutaan pitkästä talvesta ja rentoudutaan. Varaa suunnitelmaasi siis myös lomaviikkoja. Älä tee lomasta ehdollista (”Pidän lomaa, kun olen tehnyt teoriaosion”). Päätä etukäteen, milloin pidät lomaa, ja lomaile silloin hyvällä omallatunnolla, koska olet sitä ennen tehnyt paljon asioita gradusi eteen.

Tässä on minun ehdotukseni kesägradun tekemiseen. Kuulisin mielelläni myös teidän ajatuksianne. Onko joku lukijoista tehnyt gradunsa kesällä? Mikä oli teidän prosessissanne tärkeintä?

15 thoughts on “Gradun tekeminen kesällä

 1. Kommentteja pyydettiin ja tässä niitä tulee 🙂
  Mielestäni teksti on hyvä ja sisältää tärkeitä pointteja, mutta kaikesta en ole aivan täysin samaa mieltä. Tai no, mielipide-ero selittyy sillä, että kaikki tekstissä esitetyt kohdat ovat tärkeitä ihan sama milloin sitä graduansa vääntää! Tässä ei varsinaisesti ole siis kyse kesägraduväännöstä vaan gradun väännöstä ylipäätänsä. Kesällä tekeminen on kuitenkin jotain talvitekemisen ja gradukuukauden välimaastosta ainakin omasta mielestäni. En siis aio seuraavaa 3-4 kuukautta istua joka päivä vääntämässä kirjastossa sitä kahdeksaa-kymmentä tuntia, kuten tekisin gradukuukauden aikana. En kuitenkaan myöskään tee työtä (nostan opintorahaa ja lainaa, jotta voin elää), eikä minulla oli muita opintoja tai projekteja käynnissä. Näin ollen gradu on paljon enemmän esillä ja mulla on paljon vähemmän tekosyitä olla tekemättä sitä.

  Tekstin pointit ovat siis sellaisia, joita joutuu (tai siis, mikäli haluaa G:nsä valmistuvan, on hyvä alkaa) aina miettimään, mutta joihin on hyvä korostetusti ottaa kantaa omassa mielessään, mikäli on päättänyt kesällä gradunsa/graduaan tehdä.

  Jos taas puhutaan Virallisesta Kesägradusta, voidaan keskustella vaikka siitä, onnistuuko G:n vääntö Hietsussa, vai olisiko parempi mennä Suomenlinnaan, mitä tehdä jos jäätelöä tippuu näppäimistölle ja kuinka reagoida salamannopeasti sään vaihteluihin, (esim, heti jos sää huononee, pyöräilenkin kirjastoon sadetta pitämään).

 2. Asiaa… hyvää ja painavaa!
  Erityisesti seuraava pätkä sai tarttumapintaa itseeni.

  ”Kesällä aikaa voi olla liikaakin. Kun aikaa on runsaasti, työpäiviin ja -viikkoihin voikin olla vaikea saada ryhtiä. Kovin luontevia deadlineja kesä ei myöskään itsestään tarjoa.”

  Aika on minulle se hankala juttu. Saan kulumaan sitä uskomattoman paljon (hyötyyn nähden) ja tästä seuraa sitten omien aikataulusuunnitelmien uudelleen ja uudelleen sorvaaminen. On jokseenkin vapauttavaa ajatella vielä näin toukokuun ”turvarajan” puolella, että kesä on niin pitkä ja sen aikana gradun valmiiksi saaminen ei ole homma eikä mikään 😉 Lomaaakin ehdin pitää 🙂
  Aivan tosissani en näin kuitenkaan ihan pysty ajattelemaan… kesä houkuttaa niin monella tavalla ja luulen, että gradu ei pääse ihan helpolla kesän top 10 listalle.
  Tästä huolimatta aion yrittää tätä. Nyt mietinkin miten tämän saisin onnistumaan. Suunnittelemalla gradupäivät (tietenkin) ja luulen, että omien ”gradurutiinien” omaksuminen olisi nyt viimeistään hyvä aloittaa… jospa ne rutiinit osaltaan kantaisivat ja homma etenisi toivotulla tavalla.

  Palkitseminen on ehdotonta, vaikka behavioristinen oppimiskäsitys ei kuulu suosikkeihin, mutta toisaalta näinhän ne koiratkin oppivat. Täytyy miettiä jo valmiiksi mitä nämä kannustimet voisivat olla.

  Sudenkuoppia on joskus niin vaikea kiertää ja välillä niihin tipahtaa kuin luonnostaan… olisiko kuitenkin niin, että tärkeintä myös gradukesän onnistumisessa on kuitenkin muiden antama tuki? Tämä kun on niin yksinäistä puurtamista kaikkinensa.

 3. Kiitos kommenteista, Chipe ja voom!

  Chipe on varmasti ihan oikeassa siinä, että iso osa kesägradun problematiikasta on minkä tahansa gradun problematiikkaa. Ehkä se isoimmat erot vaikkapa marraskuussa tehtyyn graduun ovat lähinnä, luullakseni, nämä: 1) Aurinko houkuttelee tekemään monia muitakin juttuja, joista osa on ehkä jopa kivempia kuin gradun tekeminen. 2) Normaalissa arjessa melkein kaikki ihmiset heräävät aamuisin ja vaeltavat tekemään hommia, jotka eivät kaikilta osin ole niin houkuttelevia. Niitä kutsutaan töiksi. Kesällä monet muut toimivatkin toisin.

  Siksi jotain erityistoimenpiteitä tarvitaan. Ja siitä ehkä päästään voomin mainitsemaan behaviorismiin: jollain tavalla niistä gradupäivistä pitää tehdä houkuttelevia. Ja juu, siinä voi vertaistuki auttaa paljon. Ehkä tuolla keskustelualueen puolella voisi yrittää jotain yhteistä suunnitelmaa tyyliin ”Klo yhdeksän töihin, neljä tuntia hommia, sitten ulos.” Jos siihen useampi sitoutuu ja joka aamu tehdään se yhdessä, se toimii taatusti paremmin kuin yksinäinen punnerrus.

  Mitäs sanotte?

 4. Kannatan… yhteistä sitoutumista kesän varalle. Joutenolo ja muu kesältä kuulostava asia voi muuten viedä hyvät aikeet ja suunnitelmat mennessään.
  Itselläni on nyt se seinä silmien edessä, jota ei enää voi kiertää tai edes jäädä sille väärälle puolelle voihkimaan… sen yli on nyt vaan kiivettävä, vaikka ei ihan kyllä huvittaisi.

  Kuinkahan moni haluaisi tätä seinäkiipeilyä kesällä yrittää?

 5. Niin, kesän erityisyys riippuu varmaankin paljon henkilöstä ja elämäntilanteesta. Jos on tottunut paiskimaan töitä kesäisin(kin) ja toisaalta tuo voomin kuvailema seinä on tulossa vastaan, kesän haasteet eivät välttämättä ole rennon hengailun kaipuussa. Jos on pieni lapsi, eivät aamulla pitkään nukkumiset kuulu päiväjärjestykseen koskaan (yleensä vähiten viikonloppuisin ja lomilla, murphyn laki) ja jos lapselle saa hoidon järkättyä graduntekoa varten, olisi aika karua lähteä biitsille siksi aikaa.

  Mutta uskon kyllä voimakkaasti siihen, että ei kannata tehdä liian isoa tavoitetta gradun valmistumisesta kesän aikana. Isot tavoitteet lisäävät suorituspaineita, jotka eivät (täälläkin usein todetusti) edistä tekemistä. Pienet tavoitteet ja seikkaperäiset suunnitelmat sen sijaan auttavat kyllä.

 6. Minunkin mielestäni tuo yhteinen seinäkiipeily kuullostaa yrittämisen arvoiselta! Keskustelupalstan seuraaminen ja sinne kirjoittaminen on kyllä pitänyt ainakin minut paljon tiiviimmin gradussa kiinni, kuin jos olisin yksikseni yrittänyt ja manannut – siitä olen varma. Iman muuta kannatan siis yhteisiä kesätalkoita!

  Kimmo kirjoitti: ”On helpompaa pitää liikkuvaa junaa vauhdissa kuin saada se liikkeelle. Kun aloitat jo tänään, kesäkuussa vain jatkat siitä, mihin olet jo päässyt.” Tuo pointti sopi allekirjoittaneen tilanteeseen erinomaisesti. Motivaation ollessa hukassa on niin helppoa ajatella, että ”kesällä sitten ehtii”. Ei varmana ehdi, varsinkaan en minä. Haluan kesältä niin paljon muuta kuin näppäimistöä, teorioita ja analyysiä!

  Ja niinkuin chipe jo tuolla totesikin, eihän kesägraduilu periatteessa eroa graduilusta muina vuodenaikoina. Ainakin minulla ei ole ongelmia keksiä gradua mukavampaa tekemistä, vuodenajasta riippumatta 🙂 (toisaalta minun on myös helppo keksiä vaikka mitä tekemistä, jota huvittaa tehdä vielä vähemmän kuin gradua)

 7. Ihanaa, että on tämmöinen yhteisö ja keskustelu olemassa:) Minä aion aloittaa graduni ensi viikolla, ja tästä kesästä tulee siten gradukesä. Suurin haasteeni liittynee siihen, miten pidän innon ja kiinnostuksen yllä, tällä hetkellä nimittäin odotan malttamattomana, että saan aloittaa projektin, kunhan kevään viimeinen tentti on selätetty. Aihe minulla on jo olemassa ja tutkimussuunnitelma tehtynä paperille, eli tavallaan olen jo graduntekijä 😉

  Minulle tämä gradun tekeminen kesällä on toivottavasti paras mahdollinen vaihtoehto, vaikkakin päädyin tähän olosuhteiden pakosta (en saanut kesäksi töitä). Tavoitteena olisi saada teoriaosuus kesällä valmiiksi, mutta en aio rangaista itseäni, vaikken saisikaan. Teen sen verran kuin tuntuu hyvältä, enkä aio päästää tilannetta stressaus-pisteeseen.

  Yliopiston ohjauksen puutetta kesällä en murehdi, koska tähänkään asti (kandiseminaarissa) siitä ei juuri apua ole ollut, ainoastaan ohjaus on sekoittanut pakkaa inhottavalla tavalla. Kyselen neuvoja mieluummin muilta tahoilta 🙂

 8. Hienoa, että seinäkiipeilytarvetta on kesällä myös muilla 🙂
  Kiipeillään siis yhdessä, kukin oman tilanteen ja tavoitteen mukaaan!

 9. Kiitos hyvistä kommenteista kaikille!

  reirai: Olet oikeassa. Tuollaisessa elämäntilanteessa kesä ei varmasti ole sen kummempi aika tehdä gradua. Ehkäpä ongelmia tuleekin juuri silloin, että ajattelee kesän automaattisesti olevan parempaa aikaa kuin muut vuodenajat, aikaa, joka jotenkin itsestään ratkaisee kaikki gradun tekemisen haasteet.

 10. Nyt päästiin asian ytimeen! Nimenomaan ongelma on siinä, jos ajattelee jonkun ulkopuolisen seikan ratkaisevan graduongelman. Koska onhan gradu aina jonkinlainen ongelma. Jos ei muuten niin siihen pakostakin sitoutuvan ajan takia. Mutta jos siis ajattelee, että uusi työtuoli tai kesä tai kirjasto tai jäätelö tai äidin kokkaukset tai mökki tai laiturinnokka tai lenkkeily tai joku muu ratkaisi ongelmat jotka viime kädessä johtuu mun mielestä erityisesti keskittymisestä, niin sitten ollaan heikoilla jäillä. Lähes kaikki graduun liittyvät ongelmat ja issuet ovat sellaisia, jotka vain tekijä voi ratkaista. Omasta gradusta on otettava vastuu, se ei ole kenenkään muun.

 11. Hei Kimmo
  Gradutakuu-kirja oli mielenkiintoinen ja näkökulma hieman erilainen ja psykologisempi kuin yleensä ajatellaan kirjoittamisesta. Luettuani kirjasi, huomasin että periaatteessa kykenisin graduni saattaamaan puolivälistä loppuun:aikaa ja tietokone ovat on, oli kesä tai talvi; minua ei haittaa jne. ainut mikä puuttuu on se halu tai motivaatio-ilman sitä ei onnistu. Enää en voi syyttää masennustakaan, koska selkästi jaksan aiemmasta poiketen innostua monesta muuta asiasta ja vuorokauden aikana saan kaikkea muuta tehdyksi. Ahkeruus ja sinnikkyys on aina korvanneet monta muuta itseltäni puuttuvaa asiaa mutta silloin on ollut sisäinen palo tehdä pitkää päivää ja yöllä opiskella. Opintoaika kuluu ja aion ratkaista asian ottamalla kirjat pois vuodeksi yliopistolta kunhan selvitän mitä käytännössä tarkoittaa heidän kannaltaan. Tässä on nyt vuosi mennyt ja pyhä tarkoitus oli toukokuuhun mennessä saada jotain aikaan. Ohjaaja ei ole vastannut helmikuun viestiini, eikä nyt mitään ohjattavaa olekaan tapahtunut, joten siinä mielessä en tarvitse ohjausta. Olisin silti toivonut saavani ”henkistä” tukea häneltä. Kuten Chipe sanoi”gradu on omalla vastuulla” kuten moni muukin asia tässä elämässä, mutta silti pohdin onko se niin mustavalkoista, koska on asioita, joihin et itse voi aina vaikuttaa vaikka lasku lankeaakin loppupelissä itselle. Mietin myös onko gradun tekeminen tuskan ja vaivan arvoista (kuten nyt tuntuu), kenelle sen teen, kuka siitä hyötyy jne. G on kuitenkin vain murto-osa tärkeästä elämästäni mutta tärkein osa valmistumisesta-ilman sitä en maisterin papereita saa. Haluan toivottaa tsemppiä ja mukavaa kesää kaikille G-tekijöille.

 12. Terve! Liityn joukkoon tummaan. Joudun tekemään töitä JA gradua kesällä. Hauskaa että täällä on muitakin, tunne olevan melko yksin projektini kanssa. Kommentoin hiukka myöhemmin. Suulaan a tyyppinä toivon löytäväni täältä korvaavan pölinkanavan.

 13. Minäkin teen koko kesän töitä ja toivottavasti myös ikuisuusprojektia nimeltään Gradu. Pitäisiköhän toivoa sateista ja kylmää kesää, että malttaisi pysyä neljän seinän sisällä työpäivän jälkeen? Tai sitten vien paperit ja läppärin ulos nurtsille. Kirjatentteihin lukeminen on sujunut aiempina kesinä ihan hyvin, kun on voinut samalla ottaa aurinkoa.

 14. Minä ainakin toivon mahdollisimman sateista ja kylmää kesää, paitsi niinä päivinä jolloin lomailen. : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *