Kesä gradun parissa: Lahnana laiturilla?

Kuva: Dirigentes (Flickr)

Helsingin Sanomissa oli pari viikkoa sitten alusvaatekaupan mainos, jossa esitettiin seuraava kysymys (kirjoitusvirheet ovat alkuperäisestä mainoksesta):

Onko kesäsuunnitelmasi:

  1. lahnana laiturilla
  2. delffiininä vedessä
  3. St. Tropez, blig-bling!

Vaihtoehtona ei tarjottu kohtaa D) gradua vääntämässä.

Jos kuitenkin näyttää siltä, että vaihtoehdoista viimeinen alkaa näyttää todennäköisimmältä, asialle kannattaa uhrata muutama ajatus.

Tässä muutama vinkki kesään ja graduun:

1) Suunnittele

Älä luota epämääräiseen päätökseen tehdä gradua kesällä. Konkretisoi tekeminen suunnitelmaan.

Voit suunnitella kokonaisaikataulua tämän lomakkeen avulla: pdf ja Word-tiedosto. Työviikkojen suunnitteluun ja seurantaan taas voi saada apua tästä toisesta lomakkeesta: pdf ja Word-tiedosto. Muista sisällyttää suunnitelmaasi myös ihan oikeaa lomailua.

2) Tee kesästäsi kiva

Gradun tekeminen ei saa olla itserankaisun muoto, eikä se saa olla kaiken kivan korvike. Suunnittele kesääsi kivoja asioita, kuten ulkoilua ja rannalla loikoilua. Koeta kuitenkin pitää arjen rutiineista kiinni niin, että päiviin mahtuu myös aikaa gradulle. Kun tiedossasi on kaikenlaista mukavaa, gradu voi olla osa kesää.

3) Keskity ensisijaisesti yksittäisten työpäivien toteutumiseen

Toisia kirjoittajia kokonaisaikataulut ja lopulliset deadlinet auttavat. Tällainen voi olla vaikkapa ajatus ”Graduni pitää valmistua juhannukseen mennessä!” Minua tällainen ajattelu sen sijaan yksinkertaisesti ahdistaa.

Usein onkin tärkeämpää keskittyä siihen, että kustakin työpäivästäsi tulee mielekäs ja sopivan mittainen. Jos tämä toteutuu, haluat työskennellä seuraavanakin päivänä. Tulokset seuraavat sitten aikanaan.

4) Aloita tänään

Kesä on hyvää aikaa gradun tekemiseen. Niin on kuitenkin myös tämä päivä ja tämä viikko. Ei ole siis mitään syytä odottaa.

Olen kirjoittanut kesägradusta aiemminkin. Nuo ajatukset eivät varsinaisesti ole vanhentuneet, joten kannattaa lukea myös tämä vanha artikkeli. Siinä on myös joukko hyviä kommentteja.

Jos sinusta tuntuu, että kaipaat kesään ja graduusi tukea, sinulla on monia vaihtoehtoja. Gradutakuun keskustelualueella on monia kesägraduilijoita. Tule vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia heidän kanssaan.

Jyväskylän suunnalla on tarjolla myös konkreettista ohjausta gradun tekoon. Jyväskylän kesäyliopisto järjestää työpajan, josta ohjausta voi saada myös kesän aikana. Lisätietoja löydät täältä.

Jos vastaavaa ohjausta on kesällä tarjolla muualla, kerrothan siitä kommenteissa.

3 thoughts on “Kesä gradun parissa: Lahnana laiturilla?

  1. Minun aikatauluni viime kesänä oli: aamu kuudeksi yliopistolle ja kahdelta takaisin kotiin päin. Siinä jäi vielä lapsille aikaa viettää kesälomaa äidin kanssa. En muuten sitten lapsuuteni ollut uinut yhtä paljon kuin gradukesänä. Gradu tuli valmiiksi eikä kesästä jäänyt itselle eikä perheelle kurjaa muistoa.

    Varhaisissa kesäaamuissa on sekin hyvä puoli, että silloin ei puhelin pirise tai sähköposti kilahtele.

  2. Aikaiset aamut kuulostavat itse asiassa hyvältä suunnitelmalta, koska kesäaamuthan ovat mahtavia. Vaativathan ne tietysti hieman itsekuria ja säännöllisiä elämäntapoja. Ja joo: sähköposti ja puhelin ovat pahimpia haittatekijöitä…

  3. Heh. Minullakin graduun mene osa kesää. Kyse on luonnontieteellisenpuolen gradusta, mikä ts. vaatii ns. labrapanosta ”kellokortin” kanssa. 2-3 kk pitää kirjoittaa ja 3-4 kk tehdä. Ihan rentouttavaltahan tuo kuumassa labrassa oleminen kuulostaa 😉 Nyt ns. gradu (-osuus) paketissa, mutta väkertämistä riittää kesäksi… Luonnonvesien sijaan on tiedossa happokylpyjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *