Ole hyvä ja auta itseäsi

Kuva: striatic (Flickr)

Työpaikkani eli Helsingin yliopiston Kielikeskuksen käytävällä oli eilen ilmaiseksi jaossa suuri määrä erilaisia kielten oppikirjoja. Kirjojen viereen oli laitettu englanninkielinen lappu ”PLEASE HELP YOURSELF”, osoittamaan, että kirjat todella oli tarkoitettu kenelle tahansa kiinnostuneelle.

Sen perusteella, mitä opiskelijat pitämilläni kursseilla tai Gradutakuun keskustelualueella kertovat, tuohon fraasiin tuntuu kiteytyvän valitettavan usein myös gradunohjaus suomalaisissa yliopistossa. Olisitko hyvä ja auttaisit itseäsi.

2 thoughts on “Ole hyvä ja auta itseäsi

  1. Kyllä, näin se on koska kukaan muu ei sitä tee :/ Sen sijaan niitä jotka eivät auta, tuntuu riittävän. Niiden kärkikastia ovat tyypit jotka sanovat ”nyt vaan teet sen, kirjotat vaan, anna mennä vaan”. Ainakaan kielitieteellisessä gradussa se ei mene niin, vaan koko ajan pitää olla termien ja yksityiskohtien kanssa tosi tarkkana. Viime viikoina olen huomannut että verkko-ISK on fennistisen opinnäytteen tekijän paras ystävä. Ja kofeiini, ja punaviini.

  2. Kiitos kommentista vielä, Lizzy! Osa tosta ongelmasta on rakenteellinen: opiskelijoita on yksinkertaisesti Suomessa niin paljon yhtä opettajaa kohti. Itsekin tunnen syyllisyyttä siitä, että gradukursseilla ei oikein ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen ohjaukseen.

    Noi yksinkertaistavat ohjeet ovat tietysti aika rasittavia. Jos se olisi noin helppoa, olisi se jo tehty.

    Toisaalta tuossa ”Kirjoita vaan”-ohjeessa on myös totuuden siemen. Jos ei ensin kirjoita huonoa tekstiä, on vaikea tehdä hyvää. Tuolla keskustelualueen puolella oli sitaatti William Jamesilta: ”Jos tyylissä on mitään hyvää, se on seurausta sinnikkäästä uudelleenkirjoituksesta. Kaikki menee kohdallani aluksi pieleen, mutta kun sitten tarkastelen kirjoittamaani objektiivisesti, voin kiduttaa ja tökkiä ja raaputtaa ja taputtaa sitä, kunnes se ei enää loukkaa minua.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *