Gradutakuu hakkeroinnin kohteena

Kuva: altemark (Flickr)

Gradutakuu-sivusto on joutunut marraskuun aikana hakkeroinnin kohteeksi. Sain tästä tiedon 16.11.2011 sivuston webhotellin palveluntarjoajalta.

Sivustolle oli asennettu haittaohjelma, jota on mahdollisesti käytetty jonkinlaiseen phishing-toimintaan eli verkkourkintaan kokonaan toisen sivuston asiakkaille.

Hakkeroinnin ensisijainen tavoite ei minun saamieni tietojen mukaan ole ollut urkkia käyttäjätunnuksia ja salasanoja Gradutakuu-sivustolta, mutta rekisteröityneiden käyttäjien sähköpostiosoitteet ja salasanat ovat saattaneet päätyä väärille teille. Jos siis olet rekisteröitynyt Gradutakuun keskustelualueelle, suosittelen sähköpostin salasanan vaihtamista välittömästi.

Viime aikoina näistä hakkeroinneista on uutisoitu aika paljon, joten omat salasanat kannattaa vaihtaa muutenkin ja oman tietokoneen virustorjunta kannattaa päivittää.

Gradutakuu-sivustolle on palautettu nyt tietokannat lokakuun loppupuolelta, joten jokunen sen jälkeen tullut kommentti on kadonnut blogista. Voi kuitenkin kestää aika kauan, ennen kuin saan sivuston jotakuinkin ennalleen.

Keskustelualueen kohtalo on tätä kirjoittaessani epäselvä. On mahdollista tai jopa todennäköistä, että keskustelualue on se suunta, josta sivustoon on tunkeuduttu. En tässä vaiheessa myöskään tiedä, miten keskustelualueen viestit on palautettavissa (tallella ne kyllä ovat).

Keskustelualue on ollut pienelle aktiiviryhmälle tärkeä keskustelukanava, mutta sen tulevaisuutta on pakko miettiä nyt kriittisesti. Purkakaa sydäntänne tässä vaiheessa tänne blogiin!

Edit 17.11.2011 klo 12:14:
Rekisteröityneille käyttäjille on tänään lähetetty sähköpostina tiedote tietomurrosta ja kehotus vaihtaa salasanat.

Olin myös puhelimitse yhteydessä Keskusrikospoliisiin, josta kehotettiin tekemään rikosilmoitus. Tein siis rikosilmoituksen.

En osaa sanoa, millaisiin toimenpiteisiin se johtaa. Tutkittavana on tällä hetkellä useita isoja tietomurtoja. En osaa myöskään sanoa, onko tälle sivustolle tehdyllä tietomurrolla yhteyttä muihin viime aikoina uutisoituihin murtoihin.

25 thoughts on “Gradutakuu hakkeroinnin kohteena

 1. Onpa todella ikävää, että tällainen hakkerointijuttu on tapahtunut.

  Itse en keskustelualueelle oikeastaan kirjoitellut (koska en ole vielä varsinaisesti tekemässä gradua), mutta kävin kuitenkin lähes joka päivä seuraamassa muiden juttuja. Näitä muiden kirjoitteluja on ollut oikein mukava seurata ja niiden perusteella pohtia ja ennakoida myös omaa graduprosessia. Kiitokset siis kaikille keskustelualueen kirjoitelijoille! 🙂

  Kimmolle myös kiitokset tämän blogin ja keskustelualueen ylläpidosta. Itse ainakin toivoisin, että toiminta voisi edelleen jatkua ja tulevilta hakkeroinneilta vältyttäisiin.

 2. Miten saan poistettua rekisteröintini tältä sivustolta? Olen jo graduni kirjoittanut, joten en enää kaipaa keskustelupalstaa.

  Kiitokset hyvästä blogista, tästä oli aikoinaan apua!

 3. Lähetä minulle sähköpostilla tunnus, jonka olet rekisteröinyt sivustolle. Poistan sen manuaalisesti.

  Osoitteeni on kimmo piste svinhufvud at gmail piste com

 4. Hei hoi. Mun päiväjärjestys meni ihan uusiksi kun ei ole keskustelualuetta käytössä. Oon ihan nyyh. Toivottavasti saadaan homma pyörimään taas joskus, mulle tää paikka on ollu tärkeä.

 5. 🙁 Mä ole tosi pahoillani, Chipe! Mulla ei ole ollut aikaa opiskella, miten saisin palautettua keskustelualueen takaisin. Ja samalla mua mietityttää aika paljon, onko se tietoturvan kannalta edes järkevää. Jos se on se isoin tietoturvariski, tuho voi olla joskus toisen kerran vielä pahempaa (nyt sain kuitenkin blogin palautettua).

  Olen miettinyt myös muita vaihtoehtoisia ratkaisuja. Yksi sellainen, olisi kokonaan toinen verkkotunnus, jonka alla olisi erillinen keskustelualue. Siitä tosin tulisi lisäkustannuksia. Tai sitten yksi vaihtoehto olisi käyttää jo olemassaolevia ratkaisuja (Facebook, Ning tms.).

  Ja rekisteröintiä pitää joka tapauksessa muuttaa, eli kaikki rekisteröityvät joudutaan hyväksymään.

  Olisiko sulla tai muilla mielipiteitä asiasta?

 6. noi voi ***** sentään! osaapa ihmiset olla inhottavia! Saan luultavasti paperit tällä viikolla, ja oon innolla odottanut, että pääsisiin kunniaseinälle! vaan ei, piti jonkun säälittävän hakkerin tulla sekin ilo multa viemään. 🙁

  harmitta kuitenkin eniten niiden puolesta, jotka olivat aktiivikeskustelijoita ennen tätä tietomurtoa. toivon, että joku vastaava gradukeskustelupalsta voitaisiin saada pystyyn jollain tavalla. Gradutakuun keskustelupalsta oli mulle henkireikä ja ehdoton edellytys mun gradun suht nopeeseen valmistumiseen! ilman tuota keskustelualuetta en varmaan olisi vielä läheskään valmis. mieletön tsemppi-henki oli sitä tarttuvimpaa laatua!

  valitettavasti mulla ei ole nyt mitään varteenotettavaa vaihtoehtoa uudelle keskusteluratkaisulle. ning maksaa tänäpäivänä jonkun verran, ja henkilökohtaisesti en lähtisi rakentamaan mitään Facebookiin, koska sitä ei tiedä kuinka pian se foorumi hylätään. sitä paitsi fasehan tunnetusti pidättää itsellään oikeudet kaikkeen matskuun. mutta ehkä mä vaan oon turhan vainoharhainen ja vanhanaikainen facebookin suhteen – en tiedä. ehkä se paras vaihtoehto olis joku uusi foorumiraktaisu, joka siis olisi erillään sun blogista…

 7. Kaikenlaisia pahuuden voimia liikenteessä! Mie en kans tiiä noista keskustelupalstaratkaisuista pennin jeniä, mutta yks piristävä uutinen on!

  Gradulapseni nimittäin hyväksyttiin tänään arvosanalla eximia. Iso kiitos kaikille palstalla minnuu tsempanneille ja Kimmolle jo bloginpitämisen vaivasta. Onnea myös Annuskalle!

 8. Surmu ja Annuska! Tosi paljon onnea gradun ja valmistumisen johdosta! Hienoa! 🙂

  Itse blogin palauttaminen on sujunut kohtuullisesti. Tietoturvaakin olen nyt nostanut parilla uudella ratkaisulla, joiden ei pitäisi näkyä ulospäin.

  Tuo keskustelualue on yhä kysymysmerkki. En ole päässyt edes yrittämään palauttamista. Oireellista on se, että tällä hetkellä myös foorumiohjelman kehittäjän kotisivu on nurin. Liekö sekin hakkeroitu…

  (Tässä tulee pitkähkö pohdinta. Olisi kiva, jos kommentoisitte.)

  Facebook on huono vaihtoehto ilman muuta. Siellä ollaan omilla nimillä, eivätkä kaikki halua olla lainkaan. Muutenkin se on yhtiö, johon ei voi viime kädessä luottaa.

  Sama pätee osittain muihinkin ”valmiisiin” ratkaisuihin, esim. Ningiin. Tietoturva voisi niissä olla lähtökohtaisesti parempi, mutta sopimusehdot voivat yhtäkkiä muuttua eikä alue ole lopulta omassa hallussa (siinä on tietysti hyviäkin puolia).

  Paras vaihtoehto saattaisi olla tuo kokonaan erillinen sivusto ja sille erillinen foorumisofta, esim. Simple Machines Forum. En ole sellaista ennen pyörittänyt, mutta eiköhän se onnistuisi. Tuo vanha softa ei ole ollut muutenkaan kaikkein paras toiminnallisesti, eli uusi ohjelmisto olisi kyllä parannus joissain suhteissa.

  Mietin kuitenkin hieman, onko minulla siihen paukkuja. Verkkoyhteisö vaatii 1) teknistä ylläpitoa ja 2) yhteisön ylläpitoa (tervetulotoivotukset, keskustelunavaukset, keskustelun valvonta ja moderointi ja niin edelleen). Minulla ei tänä syksynä oikein ole ollut aikaa kumpaankaan.

  Te aktiivit olette olleet todellakin kiitettävän aktiivisia tuon yhteisön ylläpidossa. Te graduntekijät olette kuitenkin siinä mielessä hieman ongelmallinen ryhmä, jos sallitte, että te ette varsinaisesti ole asian harrastajia. Useimmat teistä siirtyvät ennen pitkää yhteisöstä pois, koska se ei ole enää ajankohtainen. Muutenkin on aika korkea kynnys rekrytoida teitä apuun, koska te olette tulleet foorumiin kuitenkin ensisijaisesti saamaan apua, ette heti auttamaan.

  Tuosta uudesta verkkotunnuksesta tulee tietysti myös kuluja, vajaat sata euroa vuodessa webhotelleineen. Tähän mennessä olen maksanut ne blogien osalta kyllä, mutta uusi tunnus tarkoittaisi yhteensä jo 300 euroa vuodessa. Voi tosin olla mahdollisuuden rajoissa, että työnantajani maksaisi verkkosivun ylläpitokulut, mutta en ole siitä kyllä varma.

  Tämmöisiä pohdintoja. Lopetan kuitenkin positiivisesti: Jos perustaisimme keskustelualueen uuden verkkotunnuksen alle, omalle sivustolleen, mikä olisi sille hyvä nimi? Tunnusten vapauden voi tarkistaa Ficoran sivuilta.

 9. Tulipa tästä nyt oikein kunnon pähkinä :/
  Haluan vielä painottaa, että tämä Gradutakuun keskustelupalsta (ja myös kirja) auttoi minua tekemään sen gradun pois pyörimästä. Siksi soisin muillekin, nykyisille ja tuleville, graduilijoille mahdollisuuden keskusteluun hengenheimolaisten kanssa.
  Kimmo, olet ihan oikeassa, että perusongelma on graduntekijöiden lähtökohta – gradu on siirtymävaihe, jonka yli halutaan päästä. Tämä on tietysti ihan luonnollista, olenhan itsekin nyt pikkuhiljaa siirtymässä takavasemmalle. Siksi tarvitaan joku pysyvä päämoderaattori ja ylläpitäjä. Tähän asti moderointiahan ei olla tarvittu ollenkaan, ja aktiivit ovat viime aikoina itse pitäneet huolen siitä, että uudet toivotetaan tervetulleiksi. En näe syytä, miksi tämä muuttuisi merkittävästi. Nykyinen systeemi toiminee niin kauan kuin moderaattoriin voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa ja moderaattori tietää, että palstalla hääräilee kourallinen aktiiveja. Tämä blogisi positiivinen luonne asettaa minusta positiiviset ja rakentavat lähtökohdat keskustelupalstallekin.
  Ja tuo rahakysymys on sitten asia erikseen… Olisihan se erinomaisen hienoa, jos sinun työnantajasi voisi hoitaa kulut. Mutta minun on mahdotonta ottaa tuohon kantaa. Kimmon tilanteessa yrittäisin itsekin saada työnantajan ymmärtämään tämän palstan kiinnostavuuden ja tärkeyden.
  Lopuksi nimestä: ”Gradutakuu” kolahti minulla heti – kinnostus heräsi, kun joku tosiaan lupasi gradun valmistuvan :). Mitä muita näitä voisi olla? En keksi nyt mitään mullistavan ihmeellisiä ehdotuksia… Gradusparraajat? Graduntekijän vertaistukiryhmä? Jatkakaa te muut kekseliäämmät!

 10. Ja minäkin haluan korostaa, että minusta Gradutakuun keskustelualue on hieno ja tärkeä asia. Kyllä se olisi tärkeää säilyttää ja kehittää myös.

  Olen vain tajunnut, että keskustelualue vaatii vähän erilaista sitoutumista myös ylläpidon suhteen kuin blogi. Blogiin voi kirjoittaa, kun huvittaa, ja reagoida tarvittaessa mahdollisiin kommentteihin.

  Keskustelu on sujunut hyvin tähän asti, ei siinä mitään ongelmaa, ja te olette olleet tosi aktiivisia ja innostavia. Tuhoa voi kuitenkin näköjään saada aikaiseksi aika nopeasti. Jatkossa myös rekisteröitymiset on pakko tarkistaa ja hyväksyä, ja sen täytyy tapahtua suht nopeasti, ettei into kirjoittaa palstalle tai lukea sitä laannu.

  Graduretriitti? Gradupaja? Gradukeidas? 🙂

 11. no toi Gradukeidas – siinä on mun mielestä jotain 🙂 positiiviset assosiaatiot herää ainakin mulla heti 🙂 mutta antaako se liian ruusuisen kuvan graduilusta? ehkä paja on parempi sana – siitähän gradunkirjoittamisessa on kyse, työnteosta.

 12. Siis EI!
  Täydellinen järkytys :((
  Tulin pitkästä aikaa kurkkaamaan mitä muille kuuluu… menipä hankalaksi.
  Toivottavasti pian löytyisi foorumi, jolle voisi kirjoitella ja vaihtaa muiden kanssa ajatuksia… se olisi niin julmetun tärkeää!
  Olen Chipen kanssa aivan samaa mieltä… päiväjärjestys ja mielenjärjestys… ne menikin nyt aivan uusiksi.
  Onnea hurjasti gradujen saamisesta valmiiksi Annuska ja Surmu… olette sankareita elämän:))

 13. Nyt viimein on foorumisoftan sivusto pystyssä ja pääsin aloittamaan foorumin palauttamista. Se on monimutkaista, monimutkaisempaa kuin itse blogin palauttaminen. Pidetään peukkuja!

  Ja tuli nyt sellainen juttu mieleen myös, että uudella tekniikalla toimivaa keskustelualuetta ei ole PAKKO perustaa uuden verkkotunnuksen alle. Kyllä se voisi olla yhä osoitteessa gradutakuu.fi/keskustelu

  Erilliset sivustot olisi kyllä tietoturvan kannalta ehkä parempi, mutta kyllä tuo toinenkin vaihtoehto voisi toimia.

 14. Hyvä että jonkinlaista keskustelua löytyy edes täältä kommenttiosiosta. Hienoa jos jonkinlainen keskustelualue saataisiin taas toimintaan.

  Itselleni tuli mieleen tuosta graduntekijöiden ongelmallisuudesta kohderyhmänä (siis graduprosessin hetkellisyydestä ja sen päättymisestä), että olisi mukava, jos keskustelualueella olisi oma alueensa myös gradun jälkeiselle ajalle. Vanhan keskustelualueen tohtoriosio oli tietysti yksi alue sellaisille, jotka jatkavat väitöskirjaan, mutta olisi mielestäni mukava saada myös sellainen alue, jossa voisi keskutella yleisemminkin gradun jälkeisestä elämästä (kuten töiden hakemisesta / tekemisestä). Tämä voisi lisätä jäsenten pysyvyyttä ja toisaalta myös graduvaiheessa voisi olla kiinnostusta keskustella tai ainakin seurata keskustelua myös tulevasta elämänvaiheesta.

  Toivottavasti kuitenkin joka tapauksessa jonkinlainen keskusteluosio saadaan pystyyn ja sinne edelleen keskustelua 🙂

 15. Toi on tosi hyvä idea, Anne! Toteutetaan!

  Ensimmäinen yritys palauttaa vanhat keskustelut ei onnistunut. 🙁 Yritän huomenna uudestaan.

  Tässä kuitenkin kysymys: Kumpi teistä on tärkeämpää: 1) saada keskustelualue käyttöön vaikka sitten kokonaan uutena vai 2) palauttaa entiset keskustelut?

  Teen parhaani vanhojen palauttamiseksi, mutta se voi viedä aikaa. Olisiko siis järkevämpää koettaa saada ensin pikemminkin uusi keskustelualue käyttöön jonkinlaisessa muodossa, vaikka ilman historiaa?

 16. Huh, onhan tämä järkyttänyt! Oli hakkerin motiivi mikä tahansa, niin on uskomatonta, että tekijä on ollut/on rekisteröityneenä foorumille. Näin siis Kimmon yleisestä tiedonannosta ymmärsin, että tekijä on joku ns. sisäpiiriläinen.

  Minusta inhottavinta tässä teossa on se, että Gradutakuun keskustelualueella on ollut niin hyvä tarkoitus ja se on palvellut suurta Graduntekijöiden joukkoa (siitä kertovat mm. nuo aiemmat kommentit). Itse toivoisinkin, että keskustelut saataisiin vielä uudelleen käyntiin (tosin hyvin ymmärrän Kimmon harkinnan asiassa). Minusta toivottavinta on keskustelualueen saaminen käyttöön, vanhojen viestien palautus sen sijaan on toissijaista, tuskin tarpeellistakaan. Tykkään myös ajatuksesta, että foorumille avattaisiin keskustelunavaus myös valmistumisenjälkeisen elämän puimiseen!

  Siltä varalta, että foorumin paikkaa/tuottajaa juodutaan vaihtamaan ja nimeäkin muutetaan, itse kannatan Gradupajaa (noista valinnaisista). Muutoin olen samoilla linjoilla Annuskan kanssa; minutkin innosti tänne sivustolle nimenomaan tuo iskevä ja kannustava nimi Gradutakuu! Täältä sivustolta, niin blogiartikkeleista kuin keskusteluistakin, olen lukenut tähänastisella ”gradu-urallani” uskottavinta tekstiä siitä, että oikeilla työtavoilla ja sinnikkyydellä jokainen gradu & graduntekijä valmistuu lopulta!

 17. Ja vielä…

  Itse meinaan lähettää Kimmolle sähköpostia, jotta tunnukseni poistetaan. En siis ole mihinkään foorumilta poistumassa (jos se siis saadaan uudelleen käyntiin), mutta haluan muuttaa tuon Milka11:sen Milka12:ksi, kun Graduni valmistuukin vasta ensi keväällä – siihen siis tähtään ja tavoitteen vuoksi olisi vielä kiva saada foorumilaisia tsemppareiksi! 🙂

 18. Murinat minunkin puolestani hakkerille.

  Gradupaja kuulostaa kyllä hyvältä, jos uutta nimeä tarvitaan. Toisaalta itselleni keskustelupalsta toimi usein myös Gradupurkaamona. Vanhoilla keskustelualueen teksteillä tuskin on kovin suurta merkitystä. Enempi keskustelun hetkessä eläminen vie omaakin työtä eteenpäin.

  Onnekseni itse ehdin hakkerin edelle, vaikka keskustelupalstaa olisin kaivannut vielä viimeistenkin suoritusten kanssa pakertaessa. Kaikkia tsempatakseni haluan vielä kertoa, että palautin tämän maisterintutkinnon viimeisen esseen eilen ja sain siitä vielä suoritusmerkinnänkin samalle päivälle. Nyt odotetaan enää gradun virallista arviointia ensi viikolla. Tarkastajien arviointiraporttikin putkahti postista jo aiemmin tällä viikolla. Arvosanaehdotelma oli lievä pettymys, kun ehdin jo hieman parempaa odotella. Pääasia on kuitenkin, että tutkinto on kohta valmis, sillä ehdin jo eilen lähettää ensimmäisen työhakemukseni. Tsemppiä siis kaikille omien gradujensa pariin!!!

 19. Milkalle ja muillekin todettakoon, että hakkeroinnin lopullinen syy ja tekijä eivät ole minulle selvinneet. En ole kuitenkaan varsinaisesti atk-ammattilainen, eikä kukaan muu ole asian selvittämisessä oikeastaan auttanut.

  En usko, että hakkeroija on varsinaisesti ”sisäpiiriläinen”. Gradutakuun keskustelualueelle on rekisteröidytty pari päivää ennen hakkeroinnin alkua ulkomaisesta IP-osoitteesta, ja oma epäilykseni on, että tämä liittyy hakkerointiin. Kyllä palstalla on ihan oikeita graduntekijöitä myös ulkomailta, mutta tuo kyseinen maa on ”epämääräinen”, eikä käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite paljasta, että tämä henkilö edes osaisi suomea.

  Myös sivustolle asennettu haittaohjelma (joka on siis poistettu jo aikoja sitten) esiintyi ulkomaisen, vielä kolmannen maan pankin sivustona. Se, että siihen käytettiin tätä meidän sivustoamme, on todennäköisesti ihan sattuma. Syy on varmaankin jälkien peittäminen.

  Keskustelualueiden tietoturvassa on ongelmia, eikä tuo WordPresskään, jolla tämä sivusto pyörii, ole mitenkään ongelmaton (täysin ongelmattomia järjestelmiä tuskin on). Tähän mennessä ei ollut kuitenkaan tuntunut tarpeelliselta ryhtyä isoihin toimenpiteisiin tietoturvan suhteen, mutta ymmärrän nyt myös, että se on ollut hieman naiivia ajattelua. Näköjään verkossa tehdään ikäviä asioita jo ihan pelkästään siksi, että se on mahdollista.

  Teidän käyttäjien näkökulmasta isoin tietoturvariski tällä sivustolla tai vastaavilla sivustoilla on mielestäni kuitenkin se, jos käytätte samaa salasanaa esimerkiksi tällä keskustelupalstalla ja vaikkapa sähköpostissanne ja Facebookissa. Jos joku hakkeroi sähköpostit ja salasanat, hän voi sen jälkeen halutessaan päästä kirjautumaan sisään sähköpostiinne ja Facebookin (jossa käyttäjätunnus on oma sähköpostiosoite).

  Ja asiasta toiseen: Gradupaja on ihan hyvä nimi, mutta se on kyllä aika käytetty (googlaa ”gradupaja”). Gradukeidas, anyone?

  Tosin just tällä hetkellä mietin, että pitäisikö keskustelualue sittenkin pitää gradutakuu.fi-domainin alla, vaikka se olisikin tehty kokonaan erillisellä tekniikalla. Se olisi edullisempaa ja tietyllä tavalla yksinkertaisempaa. Mutta samalla mietin, tulenko vielä katumaan sitä ratkaisua, jos vastaavanlainen episodi tulee uudestaan vastaan…

 20. Jahkun viesti tuli samalla kun kirjoittelin omaa esseetäni. Siis: Tosi paljon onnea!

  Hienoa kuulla, että sinunkin projektisi on melkein lopussa. Arvosana voi harmittaa, mutta uskoisin, että se harmitus häipyy vähitellen ja osaat iloita siitä oleellisesta asiasta. Siitä, että gradusi on valmis.

 21. Jahku, onnittelut vihoviimeisestä puserruksestasi! 🙂

  Kimmon tavoin minäkin uskon, että pääset kyllä yli arvosanaan liittyvästä pienestä pettymyksestäsi. Minusta se arvosana ei sinällään kerro mitään siitä, kuinka suuren voiton sinä itsellesi valmiista gradusta ja valmistumisesta nappaat. Ison ja tärkeän tavoitteen saavuttaminen tarjoaa oikeastaan vain syitä juhlaan! Paljon onnea ja hyviä tärppejä myös työnhakuun sinulle toivon.

  Kimmolle: on jollain oudolla tavalla lohduttavaa, että hakkeroija on ollut periaatteessa sivuston ulkopuolinen taho…

  Mietin tuota, kun pohdit, joudutko vielä katumaan päätöstäsi, jos otat keskustelualueen käyttöön nykyisen verkkotunnuksen alla ja jos sivustolle sitten iskettäisiin entistä tuhoisammin seurauksin. Jos jokin suuresti epäilyttää, minusta ajatusta kannattaa hioa, jotta oma varmuus lisääntyy. Uskon, että on järkevää tehdä päätös, joka tuntuu itsestä hyvältä, kaikkia seurauksiahan ei voi kukaan ennalta arvata. En usko, että meistä käyttäjistä kukaan tulee sinua syyttämään, vaikka hakkeri iskisi keskustelualueelle uudelleen. Tärkeintä on kai miettiä, miten itse suhtaudut mahdollisiin uhkiin.

 22. No onpas ikävää. Itse en ehtinyt vielä paljon kirjoitella, mutta muiden teksteistä kävi ilmi, että foorumilla avautuminen ja vertaistukeminen on ollut varsin toimivaa (onnittelut työnsä palauttaneille!!), ja ajattelin itsekin perustaa oman ketjun nyt, kun gradunteossa alkoi intensiivisempi vaihe. Harmillista kaikkien puolesta, olisi hienoa, jos jonkinmoinen keskustelualue vielä saataisiin, niin monelle tarjoutuisi graduntekoon se sosiaalinen puoli, joka kuulemma on tosi tärkeä ja usein puuttuu.

  Ja ääneni Gradukeitaalle 😀 Gradupaja kuulostaa ankaralta puurtamiselta (eli on varmaan ihan kuvaava, muttei niin houkutteleva). Tai Gradula? Mutta oli nimi mikä hyvänsä, joku keskusteluympäristö olisi tarpeen, käytännön ratkaisuissa en osaa kyllä neuvoa.

 23. Np voihan – itsekin tulin pitkän tauon jälkeen katsomaan tuttuja ja kerjäämään itselleni kunniataulupaikkaa. Gradu on jätetty ja sain niin hyvän arvosanan, että heikottaa 🙂 Eikä vähiten gradutakuun keskustelujen ansiosta!!!! Ennen vuoden vaihdetta saan maisterin paperit. Kaiken takkuilun jälkeen olen tosi ylpeä itsestäni ja haluan sanoa myös kaikille muille: te onnistutte!!! Ja onnea Annuska sekä muut urakan suorittaneet!

  Gradukeidas kelpaisi kyllä mulle ja tosi hienoa olisi jos uusi gradukeskustelupaikka löytyisi! Tsemppiä Kimmo pohdintoihin!

 24. reirai: Kyllä me saadaan se kunniataulu paikalleen sinne uudellekin foorumille, kunhan se on pystyssä. Ei siis hätää.

  Ja että suorastaan heikottaa hyvä arvosana! 🙂 Iloitsepa siitä nyt oikein tosissasi! Mekin iloitsemme! Onnea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *