Kirjoita tiivistelmä ensin

Kuva: seanmcgrath (Flickr)

Yksi opinnäytteen kirjoittamiseen tyypillisesti liittyvä vaihe on tiivistelmän eli abstraktin kirjoittaminen. Tiivistelmä kirjoitetaan käytännössä melkein aina silloin, kun tutkielma on valmistunut ja se pitää jättää.

Tiivistelmän kirjoittaminen opinnäyteprojektin lopuksi on käytäntö, jota minun ei ole koskaan tullut mieleenikään kyseenalaistaa. Wendy Laura Belcher sen sijaan kyseenalaistaa sen kirjassaan Writing your journal article in 12 weeks. Hänen mukaansa tiivistelmä kannattaa kirjoittaa kaikkein ensimmäiseksi.

Olenkin nyt väitöskirja-artikkeleitani kirjoittaessani yrittänyt aloittaa juuri tiivistelmän kirjoittamisesta. Täytyy myöntää, että se toimii.

Tiivistelmää kirjoittaessaan joutuu miettimään tarkasti, mistä omassa tutkimuksessa on oikeastaan kyse. Joudut ilmaisemaan hyvin tarkasti ja ytimekkäästi, mikä on tutkimusasetelmasi, miksi tutkimusta teet, miten sen toteutat ja mitkä ovat tutkimuksesi tulokset. Tämä ei tietenkään ole ihan helppoa. Idea onkin siinä, että näiden asioiden miettiminen heti aluksi auttaa sitten varsinaisen tutkielman kirjoittamisessa.

Hyvän tiivistelmän ainekset eroavat tietysti melkoisesti alasta toiseen. Kannattaakin ehkäpä vilkaista hyviä oman alan tiivistelmiä malliksi. Esimerkiksi Helsingin yliopiston E-thesis-palvelusta löytää helposti eri alojen tiivistelmiä. Muista niitä lueskellessasi kuitenkin, että ne eivät kaikki ole hyviä.

Hyvä tiivistelmä ei ole suunnitelma. Hyvä tiivistelmä kertoo esimerkiksi seuraavat asiat:

1) Miksi tutkimus on tehty?
2) Mikä on tutkimuksen mahdollinen teoreettinen tausta?
3) Miten tutkimus on käytännössä tehty, eli mikä on sen metodologia?
4) Mitä ovat keskeiset tulokset?
5) Mitkä ovat pääasialliset todisteet?
6) Mitä johtopäätöksiä tutkimuksesta voi tehdä?

Hyvä tiivistelmä ei sisällä liikaa aineiston esittelyä eikä myöskään sitaatteja tai lähdeviitteitä. Se ei myöskään ole tutkielman johdanto vaan yksinkertaisesti tiivistelmä koko tutkimuksesta.

Kun tiivistelmän kirjoittaa aivan aluksi, joutuu sitä aivan varmasti muokkaamaan myöhemmin. Tarkoitus ei olekaan tehdä heti täydellistä tiivistelmää vaan selventää itselleen tiivistelmän avulla, mistä omassa tutkimuksessa on kyse. Kirjoitapa tiivistelmäsi siis jo tänään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *