Motivaatio on seurausta tekemisestä

Olin viime viikolla Helsingin kauppatieteiden ylioppilaiden graduillassa puhumassa gradun tekemisestä. Tilaisuudessa oli muitakin puhujia, esimerkiksi kaksi gradunsa jo tehnyttä opiskelijaa, ohjaaja sekä opintopsykologi.

Keskustelun aikana yleisöstä esitettiin visainen kysymys:

Miten gradun tekeminen onnistuu, jos ei ole motivaatiota?

Kysymys on hyvä. Nykyaikaisessa kasvatustieteessä ymmärretään, että ”Kiinnostus, tunteet ja motivaatio ovat keskeisiä oppimisen sytyttäjiä ja syventäjiä.” Kysymykseen sisältyy kuitenkin yksi virheellinen oletus: ajatuksena on, että motivaation pitäisi syntyä ennen työskentelyn aloittamista.

Emootio on seurausta toiminnasta

Wendy Laura Belcher kirjoittaa erinomaisessa kirjassaan Writing your journal article in twelve weeks juuri tästä teemasta. Hän toteaa, että ajatus siitä, että emootio edeltää toimintaa, on virheellinen. Todellisuudessa emootio on seurausta toiminnasta.

Jokainen, joka on yrittänyt harrastaa vaikkapa säännöllisesti liikuntaa, tietää, että aina ei huvita. Liikunnasta tulee kuitenkin hyvä olo. Sama pätee gradun tekemiseen.

Keskeinen kysymys ei siis olekaan, miten saisin motivaatiota vaan miten saisin itseni liikkeelle. Siihen minulla taas on kolme ehdotusta:

1) Suunnittele seuraava työpäiväsi jo edellisenä päivänä. Mieti konkreettisesti, mitä tulet tekemään, milloin aloitat ja missä työskentelet. Näin tähän ei tarvitse käyttää aikaa työskentelyä aloittaessasi. Saatat myös huomata, että alitajunta tekee työtä puolestasi yön aikana tai että joskus jopa odotat innoissasi sitä, että pääset töihin käsiksi.

2) Sido työskentelyn aloittaminen johonkin edelliseen tehtävään. Päätä esimerkiksi aloittaa gradun kirjoittaminen heti suihkun jälkeen aamulla tai välittömästi saavuttuasi kotoasi tietokoneluokkaan. Tätä toimintaa kutsutaan englanniksi nimellä action trigger. Tutkimukset osoittavat, että jonkin haastavan toiminnan sitominen johonkin yksinkertaiseen ja väistämättä toistuvaan toimintaan lisää merkittävästi sen todennäköisyyttä, että todella aloitat.

3) Käynnistä ensimmäinen tomaatti mahdollisimman nopeasti. Tomaateissa on taikaa. Ainakin minut ne pakottavat heti aloittamaan tehokkaan työskentelyn.

Kuten nimimerkki Emilia83 totesi Gradutakuun keskustelualueella:

Tekemättömyys taitaa loppujen lopuks ahdistaa enemmän ja sitä ahdistusta kestää aivan taatusti muutamaa tomaattia pidempään.

Kuva: mikebaird (Flickr)

6 thoughts on “Motivaatio on seurausta tekemisestä

  1. Kiitokset vielä Kimmolle erittäin hyvästä puheenvuorosta KY:n Graduillassa! Hienoa, että sieltä tarttui myös mukaan inspiraatio kirjoitukseen 🙂

  2. Jemina: On aina inspiroivaa kuulla jonkun muun kuin itsensä puhuvan gradun tekemisestä! 🙂

  3. Mainiota. Välttykäämme sisällön rasitteesta jos vain laitos sen sallii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *