Uuden vuoden lupaus: Gradu valmiiksi!

Sain viime viikolla mainion aiheeseen liittyvän sähköpostin Heathin veljeksiltä, joiden kirjoista Made to Stick ja Switch pidän paljon. (Sähköposti ei valitettavasti ollut henkilökohtainen. Taidan kuulua heidän postituslistalleen.)

Heathin veljekset antavat viisi vinkkiä, joiden avulla uuden vuoden lupaukset voivat todella onnistua. Sovelsin niitä gradun kirjoittamiseen, sillä onko parempaa päätöstä uudeksi vuodeksi kuin tehdä valmiiksi se kesken oleva gradu!

1) Älä ole kunnianhimoinen
Aseta rima matalalle, ainakin aluksi. Tärkeintä on saada gradunteko vauhtiin. Älä myöskään kuvittele, että sinun täytyy heti tehdä täydellinen elämänmuutos ja kirjoittaa graduasi kahdeksan tuntia päivässä. Entäpä jos tekisit päätöksen aloittaa yhdestä tomaatista päivässä? Saatat huomata, että jossain vaiheessa teetkin jo enemmän.

2) Huomioi se, mikä toimii jo nyt
Kun yritämme muuttaa jotain, keskitymme usein ongelmiin, niihin asioihin, jotka eivät toimi. Yleensä on kuitenkin paljon hyödyllisempää yrittää hahmottaa sellaiset asiat, jotka toimivat jo nyt, ja panostaa niihin.

Mikä asia on sellainen, joka tukee sinun graduntekoasi ja jonka saat jo nyt aikaiseksi? Toimiiko kirjastossa työskentely paremmin kuin kotona? Auttavatko ohjaajan kanssa sovitut deadlinet? Auttaako gradusta keskusteleminen jonkun toisen kanssa ahdistukseen?

Älä yritä keksiä pyörää uudestaan vaan keskity siihen, mikä toimii jo nyt.

3) Tee pieniä muutoksia ympäristöön
Mieti, mitkä ovat kriittiset kohdat gradunteossa, ja tee niihin pieniä muutoksia. Johtaako sähköpostin ja Facebookin lukeminen aamulla sinut kauas pois gradun maailmasta? Miten voisit välttää sen? Entä harhaudutko päivän mittaan gradun ääreltä johonkin aivan muualle? Johtaisiko työskentely kirjastossa siihen, että sinun on hieman vaikeampi pyrkiä graduasi pakoon?

4) Luota suunnitteluun, älä tahdonvoimaan
Tahdonvoima kuluu hyvin nopeasti loppuun. Pitkäjänteisessä työskentelyssä ei kannata laskea sen varaan. On paljon hyödyllisempää tehdä yksinkertaiset ja konkreettiset suunnitelmat.

Varaa kalenterista aika gradun tekemiseen ja merkitse siihen myös, missä graduasi teet. Mikäli mahdollista, sovi graduntekotreffit: pyydä ystävääsi tietokoneluokkaan mukaan tai sovi yhteisestä aamun aloittamisesta puhelimitse.

Koeta määritellä hyvin konkreettisia tehtäviä itsellesi: ”Kirjoita yksi sivu”, ”Kirjoita alaluku 2.2.1” tai ”Lue yksi tärkeä artikkeli” ovat hyviä tavoitteita. Jos sinun on vaikea määritellä konkreettisia tehtäviä, tee tietty määrä tomaatteja.

5) Julkista päätöksesi
Tee päätöksestäsi kirjoittaa gradua julkinen. Kerro siitä ystävillesi ja sukulaisillesi. Kerro tavoitteistasi ja raportoi onnistumisistasi.

Hyvän gradun tärkein ominaisuus on se, että se on valmis. Tee siitä totta.

Kuva: Edmilson_Silva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *