Gradu valmiiksi 20 viikossa

Kuva: mikebaird (Flickr)

Gradun ohjaamisessa on käytössä eri oppilaitoksissa ja aineissa monenlaisia malleja. Käytännössä on paljolti ohjaajan vallassa, miten ohjaus järjestetään. Toisaalta varmasti myös graduntekijän oma aktiivisuus vaikuttaa siihen, milloin ja miten usein ohjausta järjestyy.

Kuulin mielenkiintoisesta kokeilusta, joka tehtiin kaukaisella 1990-luvulla Tampereen yliopiston suomen kirjallisuuden oppiaineessa. Kokeilussa graduntekijät saivat ohjausta kerran viikossa 20 viikon ajan. Ehtona oli, että gradu myös valmistuu tuona aikana.

Kokeilu oli ilmeisen menestyksekäs. Kuudesta mukana olleesta opiskelijasta neljä sai gradunsa valmiiksi 20 viikon määräajassa. Vanhoissa tutkintovaatimuksissa graduhan oli yleensä juuri 20 opintoviikon laajuinen suoritus. En osaa sanoa, mikä on gradujen keskimääräinen valmistumisaika Suomessa, mutta se on varmasti jotain aivan muuta kuin 20 viikkoa.

Kokeilun käytännöissä on mielestäni monta hyvää puolta, jotka jäävät normaalisti gradunohjauksesta usein uupumaan:

1) Opiskelijat ovat viikoittain tilivelvollisia ohjaajalle
2) Opiskelijat saavat välittömästi palautetta tekstistään tai muusta työskentelystään
3) Ohjelma on suunnitelmallinen ja sen puitteet on etukäteen tarkasti sovittu
4) Gradulla on lopullinen deadline

Juuri näiden tekijöiden on kerta toisensa jälkeen todettu olevan tuotteliaan ja tyydyttävän kirjoittamisen taustalla. Nopean palautteen ja suunnitelmallisuuden merkityksestä puhuvat esimerkiksi Robert Boice ja Mihaly Csikszentmihalyi. Myös Maisterihautomon menestyksekkään toiminnan keskeinen periaate oli nopea palaute.

Pysyvää käytäntöä ei tästä mallista tullut Tampereellekaan. Ilmeisesti sen ajateltiin vaativan liikaa resursseja ohjaajilta. Uskoisin kuitenkin, että tällainen satsaus ohjaukseen voisi lopulta vähentää resurssien tarvetta, sillä viivästyneet gradut vievät aikaa opiskelijoiden lisäksi myös ohjaajilta.

Miltä tämä kokeilu sinusta kuulostaa? Lähtisitkö mukaan, jos sinun pitäisi sitoutua siihen, että gradusi todella valmistuu 20 viikossa?

13 thoughts on “Gradu valmiiksi 20 viikossa

 1. Tajusin vasta tekstisi luettuani kuinka onnekas olin. Sain tehdä diplomityöni korkeakoulun labrassa, jossa muistaakseni tapasin ohjaavan proffan jokseeenkin kerran viikossa. Ja olisin voinut pyytää audienssia koska tahansa muutenkin. Ja taisin saada kuukausipalkkaa 8 kuukautta.

 2. Kuulostaa kyllä todella hyvältä systeemiltä! Lähtisin heti mukaan. Meidän laitoksella ei saa ollenkaan ohjausta ja gradun teko tuntuu tylsältä, kun tuntuu ettei ketään kiinnosta valmistuuko se vai ei. Olen toki itse motivoitunut saamaan sen valmiiksi, mutta tämän tyyppinen ohjelma sitouttaisi kyllä minut paljon paremmin tavoitteisiini.

 3. Ehdottomasti olisin lähtenyt mukaan! Itseäni tsemppasi (viime viikolla valmistuneen!) diplomityön kanssa eniten tämän kevään tutkintouudistus ja valmistuminen ”alta pois”. Vaikka deadline ei ollut sitova, sain luotua sen avulla itselleni aikataulun, jossa myös kutakuinkin pysyin. Myös tiukkaan rahatilanteeseen helpotusta tuonut diplomityöstipendi edesauttoi työn valmistumista huomattavasti.

 4. Aloitin graduni pari päivää sitten, ja deadline on syyskuun alussa, eli tässä on juuri 20 viikkoa aikaa. En tosin opiskele Suomessa, mutta jos opiskelisin, niin varmasti lähtisin mukaan kokeiluun. Olen yhteydessä toiseen ohjaajaani sähköpostitse, toista tapaan viikoittain, eli olosuhteet ovat jo kuvaamasi kokeilun kaltaiset. Parasta tässä on juuri se, että saa gradun pois alta ja toisaalta myös se, että henkilökohtaista ohjausta on riittävästi, eikä gradusta voi tulla täyttä sutta (ainakin näin toivon).

 5. Kaisa ja Ilona: Teidän tilanteenne on (tai Kaisan kohdalla oli) kyllä melko poikkeuksellinen. Mutta iloitkaa siitä, eihän teidän hyvä onnenne ole kuitenkaan muilta pois. Ja kyllä nuo mainitsemani neljä kohtaa on mahdollista toteuttaa jollain tavalla silloinkin, kun ohjaaja tai oppilaitos ei niitä varsinaisesti tarjoa.

  Anni: Olisiko sinun mahdollista yrittää luoda tuollaista ohjelmaa jollain tavalla itsellesi? Esimerkiksi etsiä kaveri, jolle on tilivelvollinen ja joka antaa palautetta. Ja tiukka 20 viikon aikataulu tai vastaava. Ei se helppoa itsenäisesti ole, mutta ehkä mahdollista.

  Nekku: Onnea dippatyön valmistumisen johdosta! Hienoa! Niin se vain on, että todellinen, ulkoa tuleva deadline on usein se kaikkein tehokkain tekijä opinnäytteen valmistumisessa.

 6. Jos ei pitäisi opiskella mitään muuta samaan aikaan, niin gradu 20 viikossa voisi olla ihan mukava rupeama. Meillä onkin nyt parin viikon välein ryhmän kanssa tapaaminen, joka todella auttaa siinä, että tulee tehtyä gradua koko ajan eteenpäin. Sen sijaan aikaraja valmistumiselle ei kuulosta hyvältä, sillä välillä menee parikin viikkoa, että jonkin asian saa kunnolla aukeamaan ja pääsee eteenpäin. Olisi kuitenkin hyvä olla jotain rajoja, ettei jää liian kauan jumittamaan yhteen kohtaan.

 7. Aloitin itse virallisesti tässä kuussa työsuhteen, joka päättyy graduni valmistumiseen syyskuun lopussa. Aikaa on käytettävissä siis viisi kuukautta, joista neljä pelkkää graduun panostamista. Tästähän syntyy juurikin tuo 20 viikkoa. Pahaksi onneksi ohjaajani toimii täysin eri kaupungissa, joten työskentely tulee olemaan varsin itsenäistä. Olen tosin ajatellut pommittaa sähköpostilla mahdollisimman usein. Gradun valmistumiseen siivittäviä pääteemoja ovat siis:

  1) Tiukka deadline, jota aion noudattaa Parkinsonin lain mukaan 🙂
  2) Mahdollisuus käyttää graduntekoon palkallista työaikaa 40h viikossa
  3) Vapaat kädet aiheen suhteen (ei kuulu mihinkään yliopiston tutkimukseen)
  4) Tieto, että tutkimukseni oikeasti tuottaa arvokasta tietoa toimeksiantajalle

  Ainut kysymys, mikä itselleni tässä jää, on: kuinka usein omaa ohjaajaa kehtaa ”kaukohäiritä”, jos varsinaista sopimusta ohjauksen tiiviydestä ei ole?

  Ai niin: ilmoittaudun Graduntekijäksi 🙂

 8. Minä en lähtisi mukaan kokeiluun, koska tiedän, etten saisi 20 viikossa gradua valmiiksi, vaikka tohjaaja istuisi koko ajan vieressä kädestä pitämässä.

  Mielestäni näissä gradun valmistumisnopeuksissa jotain roolia pelaa myös se, minkä alan gradusta on kyse. Oma näppituntumani on, että esimerkiksi humanistisen alojen gradut ovat keskimäärin työläämpiä ja aikaa vievämpiä kuin monien muiden alojen.

 9. Slania: Olet oikeassa. Työssä käyvän graduntekijän tilanne on aika erilainen kuin täyspäiväisen opiskelijan, samoin tarpeet. Ehdoton deadline johtaisi tietysti siihen, että johonkin tiettyyn asiaan ei sitten voi käyttää paria viikkoa. Prosessi olisi siis aika erilainen. Mutta olisiko se sitten parempi vai huonompi?

  Jii: Varsin hyvät lähtökohdat! Ja tervetuloa! Voisiko ohjaajan kanssa suoraan keskustella tapaamisten tai kontaktin tiheydestä ja sopia jotain?

  Jenni: Ei nopea valmistuminen minustakaan ole mikään itseisarvo, mutta joillekin se voisi olla oikein hyvä juttu. Ja aloissa on taatusti aika isoja eroja. Tuo kokeilu tosin oli kyllä tehty humanisteilla, eli on ripeys mahdollista meille humanisteillekin. (Opiskelijoita ei kuulemma vahingoitettu kokeilussa!)

 10. Itselläni diplomityön kansitus edessä maanantaina. Ja inspiraationa sama kuin Nekulla eli tutkintouudistus 🙂

  Voin sanoa, että minä todella olisin tarvinnut tuollaista Kimmon kuvailemaan ohjausta. Työkokemuksesta tiedän, että viikko on sen verran lyhyt aika, että jos joka perjantai(tai sen puoleen ihan mikä tahansa muukin viikonpäivä) pitää raportoida edistymistä, se todellakin pakottaa tekemään hommia kyseisen aiheen eteen joka viikko. Mikä on vain ja ainoastaan hyvä asia. Sillä tavalla sain puolessa vuodessa vietyä läpi yhden melko rasittavan työurakan.

  Lisäksi dippatyöprojektissa viikko olisi ollut sopivan lyhyt aika sikälikin, että yhtään pidemmässä ajassa olisin saanut itseni lietsottua valtavaan suoritus-ahdistus -paniikkiin. Viikon tyhmempikin käsittää sen verran lyhyeksi ajaksi, että siinä ei Nobel-tutkimusta tehdä.

  Löysinpä koulun sivuilta oman ”diagnoosinikin”, etenkin tuo Vetkuttelun alakohta nro 3 pätee meikäläiseen aivan täydellisesti!!

 11. Hienoa, Elli, ja onnittelut vielä! Tuo olikin varsin hauska linkki! Katsokaapa muutkin. Kuulostaa todennäköisesti tutulta melkein kaikille.

  Aivan, viikko on monella tapaa inhimillinen. Ja jos ohjaus olisi etukäteen suunniteltu ja mietitysti toteutettu, ei se välttämättä veisi ohjaajaltakaan hirvittävästi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *