Seitsemän kuukautta Gradutakuu-blogia – Mitä seuraavaksi?

Kuva: OliBac (Flickr)

Aloitin Gradutakuu-blogin pitämisen elokuun alkupuolella 2009. Blogin aloittamisesta on kulunut jo yli seitsemän kuukautta, ja ajattelinkin, että voisi olla hyvä hetki tehdä yhteenvetoa kuluneesta ja hahmotella tulevaa.

Ajatus gradublogista syntyi kirjoittaessani graduopasta. Näin jälkikäteen ajateltuna idea oli hyvä. Melkein jopa parempi kuin idea sen kirjan kirjoittamisesta (vaikka olen siitäkin kyllä ylpeä)!

Tekisi mieli sanoa, että blogin pitäminen on ylittänyt kaikki odotukseni, mutta se ei olisi aivan totta. Todellisuudessa minulla nimittäin ei oikeastaan ollut juuri mitään odotuksia. En ole aiemmin blogannut, joten en osannut sanoa, miltä se tuntuu, enkä myöskään sitä, onko lukijoita odotettavissa.

Numeroiden valossa

Blogin ylläpitäminen on tuntunut kaiken kaikkiaan erittäin mukavalta. Viime aikoina bloggaaminen on joutunut kilpailemaan aika lailla muiden tärkeiden tehtävien kanssa, joista aikaa vievin on oman väitöskirjani kirjoittaminen. Silti tämän blogin ylläpitäminen tuntuu koko ajan erittäin mielekkäältä.

Myös numeroiden valossa kaikki näyttää oikein hyvältä. Tällä hetkellä blogissa on yhteensä 51 tavalla tai toisella gradun tekemiseen liittyvää kirjoitusta. Osa on pidempiä, osa lyhempiä, osaa on luettu enemmän, osaa vähemmän. Kaikkia on ollut kuitenkin mukava kirjoittaa. Osaan artikkeleista on tullut myös mukavasti kommentteja.

Kaiken kaikkiaan blogi on saanut puolessa vuodessa melkoisesti lukijoita. Esimerkiksi viimeksi kuluneen kuukauden aikana sivustolla on käynyt noin 1700 yksittäistä kävijää. RSS-syötteen kautta gradun artikkelit on tilannut sähköpostiinsa tai lukijaansa tällä hetkellä noin 70 ihmistä. Gradutakuun Facebook-sivun jäsenmäärä puolestaan lähestyy 350:aa. Facebook tuntuukin olevan monien tapa seurata blogia, sillä ehdottomasti suurin osa lukijoista tulee sivustolle juuri Facebookista.

Näillä luvuilla jäädään tietysti aika kauas suosituimmista muotiblogeista, mutta niiden päihittäminen ei nyt ollut alun alkaenkaan kovin keskeinen tavoite. Gradutakuu-blogin päivitystahti on suhteellisen rauhallinen, aihepiiri rajattu ja potentiaalisten lukijoidenkin määrä suhteellisen pieni.

Entä seuraavaksi?

Kaikki on siis mennyt mukavasti. Mitä kaikkea Gradutakuussa voi sitten jatkossa nähdä?

Yksi selkeä tarve, jonka näen, on jonkinlainen kokoava artikkeli gradun kirjoittamisen vaiheista tai askelista. Tällä hetkellä blogissa on kyllä artikkeleita monista keskeisistä teemoista, mutta kokonaiskuvan hahmottaminen prosessista voi olla vaikeaa. Kirjassani olen toki pyrkinyt kokonaisesitykseen, mutta ehkäpä tämä blogikin ansaitsee sellaisen.

Varsin laaja teema, josta haluaisin kirjoittaa, on työn hakeminen. Uskoisin, että epävarmuus työllistymisestä aiheuttaa aika monelle graduntekijälle ahdistusta ja hidastaa myös gradun valmistumista. Työnhaku on sitä paitsi minulle itsellenikin tällä hetkellä hyvin ajankohtainen teema, sillä tämänhetkinen pestini yliopistolla on päättymässä heinäkuun lopussa. Jotain siis työhausta, mahdollisesti.

Olen viime kuukausina lukenut monia hyviä kirjoja, ja niissä on paljon ajatuksia, joita voisi soveltaa gradun kirjoittamiseen. Matthew MacKayn ja Patrick Fanningin loistavassa kirjassa Self-Esteem on esimerkiksi käsitelty oivaltavasti niitä asioita, jotka estävät meitä saavuttamasta tavoitteitamme. Paul J. Silvian mainiossa pienessä kirjassa How to Write a Lot on puolestaan hyviä huomioita siitä, miten voimme motivoida itseämme kirjoittamaan. Näistä molemmista teemoista luulen kirjoittavani jossain vaiheessa.

Tällaisia ajatuksia minulla on, mutta kuulisin mielelläni myös teitä, hyvät lukijani. Mistä teemasta te toivoisitte artikkeleita? Mikä gradun tekemisessä erityisesti askarruttaa? Otan mielelläni vastaan ehdotuksia.

Lisää tilaa keskustelulle

Ehkäpä suurin muutos, jota Gradutakuu-blogiin olen hahmotellut, liittyy kuitenkin muuhun kuin artikkelisisältöihin. Olen nimittäin haaveillut erillisen keskustelualueen lisäämisestä blogiin.

Ainoa aktiivinen puhtaasti gradun tekemiseen liittyvä keskustelupalsta, jonka minä tiedän, on Suomi24.fi:n Lopputyö ja gradu -palsta. Siellä on välillä varsin hyödyllisiäkin keskusteluja, mutta aina keskustelujen sävy ei ole välttämättä kaikkein rohkaisevin. Osittain tähän on varmasti syynä Suomi24.fi:n yleinen keskustelukulttuuri sekä mahdollisuus kommentoida toisten viestejä täysin rekisteröitymättä.

Periaatteessa olen jo miettinyt keskustelupalstan teknisen toteutuksen aika pitkälle. Silti olen empinyt tätä askelta jo pidemmän aikaa. Keskustelupalstan ylläpitäminen on todennäköisesti aika työlästä, eikä ole mielekästä aloittaa palstaa, ellei sellaiselle ole todella tarvetta. Ei ole mitään järkeä, jos minä huhuilen tyhjällä palstalla yksinäni. Tarvitsisin keskustelujen ylläpitoon siis apua muilta.

Toisaalta keskustelupalsta olisi mielestäni monella tavalla hyvä lisäys blogiin. Siellä kuka tahansa voisi avata keskusteluja mistä tahansa mieltä askarruttavasta teemasta. Blogissa siihen on rajalliset mahdollisuudet. Keskustelualue mahdollistaisi eri tavalla myös sen, että te, graduntekijät, autatte ja tsemppaatte toisianne gradunteon arjessa. Voin jopa kuvitella tilanteen, jossa keskustelualueesta tulisi itse blogia tärkeämpi (nostan sen tässä tapauksessa ilomielin etusivuksi).

Niinpä kysynkin nyt teiltä: Uskotko, että gradun tekemistä käsittelevä keskustelupalsta auttaisi sinua? Olisitko halukas seuraamaan tällaista keskustelua tai jopa osallistumaan siihen?

Siirrän pallon nyt siis teille, lukijat. Mistä teemasta haluaisitte seuraavaksi lukea Gradutakuu-blogista? Entä kiinnostaisiko keskustelupalsta?

14 thoughts on “Seitsemän kuukautta Gradutakuu-blogia – Mitä seuraavaksi?

 1. Kiitoksia edellisistä postauksista, osaat todella mielenkiintoisesti käsitellä monia kirjoittamiseen ja graduun liittyviä ongelmia, ja hyviä suunnitelmia on myös tulevaisuuden varalle.

  Keskustelupalsta voisi olla ihan toimiva. Ainakin itse kaipaan eniten sitä vertaistukea, minkä saa muilta graduntekijöiltä. Seminaaritapaamistenkin parasta antia on yleensä ne keskustelut, joita käydään ennen kuin ohjaaja saapuu paikalle. Ja olisihan se kesänkin kannalta mukava päästä jonkun kanssa purkamaan ajatuksia, jos ei noihin seminaarilaisiin ole missään yhteydessä.

 2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista, vaikka en olekaan itse, ainakaan tällä hetkellä, tekemässä gradua on silti mielenkiintoista lukea miten muut sitä tekevät. (Tämähän siis kuulostaa ilmiselvästi siltä, että voisin jonain päivänä alkaa opiskelmaan gradu tähtäimessä…) Keskustelupalsta olisi erittäin tervetullutta.

  Oppimisympäristöt muuttuvat lähitulevaisuudessa kiihtyvästi ja yhä useammalle ihmiselle tulee mahdolliseksi alkaa opiskelu ajasta ja paikasta, oppimistyylistä riippumatta. Uskon vahvasti, että oppimisympäristöjen demokratisoituminen tuo mukanaan ja kerää ”kasaan” yhä erilaisempia ihmisiä, osaamista, sekä uusia näkökulmia esimerkiksi tieteeseen.

  Kun ihmiset keräävät opintopisteitä tai tietämystään omienkin halujensa ja kiinnostustensa kautta, voi tulla mieleen, että: ”Hei mähän voisin yhdistellä tätä tietoani ja tehdä siitä gradun, jollaista ei vielä kukaan ole tehnyt! Hmm…”

  Mutta moderointia keskustelupalsta kipeästi aina kaipaa. Toivon, että saat tämän onnistumaan.

  Ps. Eivätkä ne alueeseen liittyvät mainoksetkaan oikeasti keskustelupalstalla häiritsisi. Ehkä päinvastoin. 😉

 3. Kiitos kommenteista, Heli ja Fireporter! Ainakin kaksi kyllä-ääntä keskustelupalstalle. Ehkäpä juuri tuollaisesta demokraattisesta keskustelu- ja oppimisympäristöstä haaveilenkin. Katsotaan.

  Kommentoikaapa vielä muutkin: Mistä haluaisitte lukea artikkeleita? Kiinnostaisiko keskustelupalsta?

  Niin, Fireporter: En ole itse oikein mainosten ystävä, eikä niistä näillä kävijämäärillä taida olla taloudellista hyötyäkään. Mainoksia tuskin on siis odotettavissa.

 4. Vaikka itse taistelenkin tällä hetkellä väitöskirjan parissa, olen kokenut hyödylliseksi käydä lueskelemassa myös näitä graduntekoon liittyviä tekstejäsi + Kokonaisvaltainen kirjoittaminen -blogiasi, kiitos niistä! Periaatteessahan ongelmat ovat osin samoja v-kirjan teossa, vaikka erojakin tietysti on. Mutta siis, keskustelupalstaa pitäisin minäkin hyvänä ajatuksena — ehkä siellä voisi jopa olla meille väittäriä vääntäville oma pieni erillinen osionsa myös… Ja vaikkei olisikaan, jo pelkästään gradua käsittelevälle asialliselle ja moderoidulle keskustelulle uskoisi kyllä olevan tässä maassa tilausta. Virtuaalinen vertaistuki voi parhaimmillaan olla korvaamatonta.

 5. Minustakin foorumi olisi kyllä ihan ykkösjuttu vaikka omani graduni nyt onkin valmiina. Usein kävin lukemassa eri puolilta gradukokemuksia, kun ne selkeästi auttoivat ainakin itseäni, mutta tällä hetkellä niille ei oikein löydy keskitettyä paikkaa. Suomi24:ssahan on se gradufoorumi, mutta se palsta ei ole kyllä mielestäni hirveän mukava paikka kirjoitella. Meillä ei esimerkiksi ole mitään graduryhmiä vaan ihan yksin sitä gradua tehtiin, kunnes se oli melko valmis, eikä opiskelututuistakaan ollut samaan aikaan tekemässä. Ilman nettiä vertaistuki olisi sitten jäänyt aika olemattomaksi.

  Mielestäni siellä foorumilla voisi esimerkiksi olla sellainenkin alue, johon ihmiset voisivat tehdä oman ketjun ja kertoa sinne, miten oman gradun tekeminen edistyy. Ainahan voi tehdä blogin, mutta siinä on hieman isompi kynnys aloittaa ja ne eivät myöskään sitten helposti löydy yhdestä paikasta. Joillakin muilla vertaisfoorumeilla olen noita nähnyt, ja yleensä on ihan kivaa tsempata muita tavoitteissa ja saada palautetta omiin ongelmiin muutenkin kuin jossain isossa yleisessä ketjussa, jossa se itse prosessi (gradu on kuitenkin ensisijaisesti prosessi, jossa on alku ja loppu) tahtoo helposti hukkua monien eri ihmisten viesteihin.

  Lisäksi minusta olisi mukava lukea siitä, miten eri tavalla eri yliopistoissa ja laitoksilla gradun tekemistä tuetaan tai järjestetään. Ihan ihmeissäni olen lukenut, kun joillakin on ilmeisesti jotain seminaariryhmiä, missä pitää x päivään mennessä olla kirjoitettuna 20 sivua tai jotain. Näissä kuitenkin on ilmeisesti aika paljon eroja, niin voisi olla ihan mukava kuulla muutama esimerkki näistä eri järjestelyistä ja niiden toimimisesta. Varmaan lukijoiden joukostakin löytyisi muutama ihminen, jotka olisivat tähän valmiita kommentoimaan.

 6. Suvi: Kiitos kiitoksista! 🙂 Kyllä minustakin gradun ja väitöskirjan tekemisessä on paljon samanlaisia juttuja. Kiva, että näet niden kirjoitusten relevanssin.

  Foorumi voisi tosiaan olla väitöskirjantekijöillekin toimiva. Mietin vain sitä, kannattaisiko sen olla Gradutakuun alla vai pitäisikö jopa laittaa oma keskustelualue Kokonaisvaltaisen kirjoittamisen alle. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa. Ehkä voisi aloittaa kuitenkin yhdellä alueella. Mitä mieltä olet?

  Tiiti: Joo, tuo idea alueesta, jossa kukin voisi raportoida prosessin etenemistä, on erittäin hyvä! Pitää miettiä nyt tuota toteutusta.

 7. Niin, luulisi että erilliselle v-kirjafoorumillekin saattaisi olla kysyntää, mutta ehkä yhdellä alueella aloittaminen on kuitenkin selkeämpää (ja moderoinnin kannaltakin helpompaa…). Siitähän sen sitten näkee, miten keskustelut lähtevät pyörimään. 🙂

 8. Suvi: Askartelin eilen tuon keskustelualuesoftan parissa. Kyllä se sujuu, mutta samalla vakuutuin, etten kyllä ihan heti ala ylläpitää kahta erillistä foorumia. Työtä riittää.

  Seuraan itse englanninkielistä, väitöskirjan tekijöille tarkoitettua PhinisheD-palstaa. Se on toiminut myös esikuvanani hahmotellessani palstaa Gradutakuun alle. Siellä ovat Master’s-opiskelijat ja PhD-opiskelijat luontevasti sekaisin, tietysti, koska angloamerikkalaisessa maailmassa molemmat ovat jatko-opiskelijoita. Ehkäpä molemmille tarkoitetusta suomenkielisestä palstasta tulisi sitä aina kaivattua synergiaa!

 9. Työtä epäilemättä riittää foorumin ylläpitämisessä, joten älä vain ota itsellesi asiasta liikaa paineita! Vaikka virtuaalivertaistuki ja laajempi kokemusten jakaminen aiheesta nastaa olisikin, toki geetä ja veetä väännetään joka tapauksessa ilman foorumiakin. 🙂

  Kiitos tuosta PhinisheD-vinkistä, pitää käydä kurkistamassa!

 10. Kiitos huolenpidosta, Suvi! 🙂 En ota liikaa paineita, sopivasti vain. Kyllä mä ihan oikeasti pidän näiden verkkosivujen kanssa pelailusta, ja foorumin laittaminen pystyyn tuntuu aidosti hyvältä idealta. Palataan asiaan!

 11. Moi

  Toivoisin juttua erilaisista kirjoittamistavoista ja niiden taustoista. Esimerkiksi siitä, mitä liikkuu sellaisen kirjoittajan päässä, joka kirjoittaa opinnäytetyötään kirjastossa/työhuoneessaan arkisin virka-aikaan, ja mitä puolestaan sellaisen, jolle viime hetki on aina enemmänkin valmistelua kuin viimeistelyä varten. Ja varmasti muitakin tapoja on!

  Kiitos tästä blogista ja sen selvästikin harkiten valituista ja tehdyistä julkaisuista. Itselleni päällimmäisenä mieleen on jäänyt pomodorotekniikka (yritän saada ujutettua siitä maininan graduunikin), se, ettei kannata odotella inspiraatiota, jota todennäköisesti ei tule (olen huomannut, että paras inspriraation lähde on pakko) ja se gradunohjaajan kuvaus kirjoittajatyypistä, joka kovaan ääneen puhuu gradustaan, mutta ei tee mitään ja vaihtaa usein aihetta ja ohjaajaa, kun ei näe sitä, että ongelma on siinä, ettei itse vaan saa tehtyä (onhan noitakin tapauksia nähty).

 12. Kiitos kommentista, Jenni! Tuo juttuidea on hyvä. Mietin vain, miten sen saisi toteutettua. Haluaisitko sinä kirjoittaa pienen jutun siitä, mitä graduntekijän päässä liikkuu prosessin eri vaiheissa? Tai joku muu?

 13. Löysin tämän blogin vasta äskettäin, enkä ole ehtinyt vielä tutustua kovin tarkkaan, mutta vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä sivustolta! Itse olen vasta kandi-vaiheessa, mutta toimivaa luettavaa myös sen kannalta ja hyvää valmistautumista tulevaan.

  Kävin katsomassa myös keskustelupalstaa ja idea vaikuttaa oikein hyvältä, toivottavasti vain kirjoittajia riittää, jotta homma toimisi. Mielestäni myös väitöskirjan tekijät sopisivat hyvin samalle keskustelupalstalle, sillä ainakin itseäni kiinnostaa myös jatko-opiskelu, joten olisi mukava lukea kokemuksia siitäkin.

  En ole ehtinyt kovin tarkkaan katsomaan, mistä olet jo kirjoittanut, mutta tuo mainitsemasi kokoava kirjoitus vaiheista olisi varmasti hyvä. Samoin ehdottomasti työnhakuun liittyvä kirjoitus kiinnostaisi.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja muusta sivustolla olevasta materiaalista!

 14. Kiitos kommentista, Anne! Yritän toteuttaa noita mainitsemiasi artikkeli-ideoita ja muitakin. Tällä hetkellä isoin ongelma on ajan puute: suurin osa ajasta menee oman väitöskirjani tekemiseen (johon sen tietysti pitääkin mennä).

  Keskustelua ei keskustelualueella ole vielä hirveästi, mutta ei se määrä vaan… Sinällään en ole huolissani. Kesti aika kauan, ennen kuin tähän blogiinkin alkoi tulla kommentteja. Jos keskustelualueesta on hyötyä niille muutamalle ihmiselle, jotka siellä säännöllisesti käyvät, tulee kävijöitä vähitellen lisää.

  Kyllä minä uskon, että foorumille on tarvetta. Ohjeita voi aina antaa, ja niitä täällä blogissakin riittää. Kuitenkin myös vertaistuki ja hellät potkut takapuoleen ovat ajoittain tarpeen. Keskustelualue voi tarjota niitä. 🙂

  Tervetuloa mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *