Keskeytysten välttäminen muistikirjan avulla

Kuva: seanmcgrath (Flickr)
Kuva: seanmcgrath (Flickr)

Eräs kaikenlaisen kirjoittamisen ja niin myös gradun kirjoittamisen suurimmista haasteista on se, että kirjoittaminen vaatii mahdollisuutta ja kykyä keskittyä kirjoittamiseen hieman pidempiä aikoja. Me ihmiset taas olemme erittäin hyviä harhailemaan.

On olemassa monenlaisia pieniä asioita, joita voit päivittäin tehdä auttaaksesi itseäsi keskittymään gradun kirjoittamiseen: Voit esimerkiksi sulkea matkapuhelimesi ja kirjoittaa graduasi tietokoneella, jossa ei ole internet-yhteyttä, tai esimerkiksi käyttää DarkRoom-ohjelmaa. Tai sitten voit kirjoittaa kannettavalla tietokoneella kirjastossa tai kahvilassa, jossa keskeytyksiä tulee vähemmän.

Monet keskeytykset eivät kuitenkaan ole ulkoisten tekijöiden aiheuttamia vaan eräänlaisia ”sisäisiä keskeytyksiä”: muistamme yhtäkkiä, että tänään on viimeinen mahdollisuus ilmoittautua jollekin tietylle kurssille, tai mieleemme tulee ystävä, jolle lupasimme soittaa jo eilen.

Osa näistä keskeytyksistä voi liittyä myös graduun: tekstiä tuottaessamme mieleemme tulee artikkeli, joka olisi ehkä syytä lukea. Jos kuitenkin heti ryhdymme etsimään verkosta tuota kyseistä artikkelia, tulee tästä keskeytys. Tällaiset keskeytykset ovat kaikkein petollisimpia: luulemme tekevämme gradua, ja tavallaan sitä teemmekin, mutta todellisuudessa olemme harhautuneet itse kirjoittamisesta jonnekin muualle.

Hyvä keino suojautua tällaisilta keskeytyksiltä on pitää koko ajan kynää ja pientä muistikirjaa lähettyvillä. Kun mieleesi tulee jokin asia, joka sinun on hoidettava, kirjaat sen heti ylös ja jatkat sitten kirjoittamista. Myöhemmin voit käydä listaa läpi ja hoitaa ne asiat, jotka yhä tuntuvat tarpeellisilta.

Muistikirja auttaa meitä ensinnäkin muistamaan nuo asiat, jotka meidän pitää jossain vaiheessa tehdä. Toisaalta tietoisuus siitä, että on kirjoittanut tehtävän ylös, auttaa unohtamaan sen hetkeksi ja keskittymään kirjoittamiseen. Jotta pystyt luottamaan tähän järjestelmään, on sinun toki käytävä lista myöhemmin läpi ja myös tehtävä ainakin tärkeät siihen kirjaamasi asiat.

Kaikkien mieleen tulevien tehtävien kirjaaminen muistikirjaan on hyvä tapa saada nuo asiat mielestä ja estää niitä keskeyttämästä itse gradun tekemistä.

4 thoughts on “Keskeytysten välttäminen muistikirjan avulla

 1. aihe: Keskeytysten välttäminen muistikirjan avulla.
  Artikkeli neuvoo kuinka on mahdollista välttää kesken gradunteon tajunnasta nuosevia uusia tehtäviä ja impulsseja. Kun kesken gradunteon mieleen nousee pyykinpesu, vanha ystävä, illan ohjelma, tärkeä artikkeli jne. on syytä ottaa muistikirja esiin ja kirjata esiin noussut ajatus. Mieli vapautuu ”piinaavasta” ajatuksesta/impulssista ja voi taas keskittyä graduun. Kun kirjoittaminen/lukeminen on ohi voi palata muistikirjaan ja todella tehdä kaikki siihen kirjatut tehtävät ja toimet. Taas on mielessä tilaa uudelle täytteelle. Hyvä neuvo, jota aion ehdottomasti noudattaa. Itselleni on nimittäin hyvin tyypillistä, että alan assosioida ja harhaudun tekemään ja lukemaan jotain ihan muuta kuin minun pitäisi. Keskeytyksen jälkeen on vaikea kammeta ajatukset takaisin varsinaiseen tehtävään, aikaa kuluu ja energiaa palaa. Nytkin on mennyt jo monta vuotta assosioidessa!

 2. Hei Hilkka! Mukava kuulla, että neuvo tuntuu hyvältä! Kyllä tuo taipumus harhailla on aika universaali. Siksi pitääkin järjestää olosuhteet sellaisiksi, että se on mahdollisimman vaikeaa!

 3. Tämähän on ihan oiva ohje tavallisen työpäivän suorittamiseen varsinkin, jos työ koostuu ”sekametelisopasta” ja jossa esim. sähköposti tuo jatkuvasti uusia työtehtäviä.
  Mielenkiintoisempaa on kuitenkin pohtia, miksi esim. gradua kirjoittaessa ei keittiön kaapit koskaan aiemmin olleet olleet niin siistit kuin silloin 😉 Eli työtehtävän hankaluus lienee suoraan verrannollinen kiertotoimintojen määrään?
  Toinen asia on sitten se, että alitajuntamme tekee myös töitä, eikä se suinkaan toimi lineaarisesti, vaan asiat pulphtavat esiin omituisissa yhteyksissä. Näidenkin kultakimpaleiden (?) pyydystämiseen muistikirjan mukanapito voi olla erinomainen tapa.
  Vastaavaan toimintaan sain vinkin Filososfian Akatemian Da Vinci-kurssilta, jolla opeteltiin (!) luovuutta. http://www.filosofianakatemia.fi/
  Vinkkinä että noilta sivuilta kiinnostuneet voivat ladata luovan työn oppaan, laajennetun mielen oppaan ja ajattelunhallinnan oppaan… kunhan niihin tutustuminen ei vie seuraavalle sivupolulle keskellä gradun kirjoitusta tai hektistä työpäivää 🙂

 4. Kiitos kommentista, Ajattelen! Niin, siivoaminen tuntuu kumman houkuttelevalta, kun pitäisi kirjoittaa vaikkapa opinnäytettä. Tämä on kyllä aivan yleisinhimillinen ilmiö, jota esiintyy ihan ammatikseenkin kirjoittavilla. Jollain tavalla pitääs siis jekuttaa itsensä kirjoittamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *