DarkRoom – keskity kirjoittamiseen

Työpaikallani Helsingin yliopistossa siirryttiin tänä kesänä viimein käyttämään Microsoft Officen versiota 2007. Muutos oli minun näkökulmastani suuri, sillä käytän Officen eri ohjelmia varsin paljon.

Suurimmaksi osaksi uusi versio on ollut aikamoinen järkytys. Eriyisesti uusi Word, joka varmastikin on monien kirjoittajien perustyökalu, aiheuttaa minulle aikamoista ahdistusta.

Uudessa Wordissä on ensinnäkin valtava määrä grafiikkaa ja kuvia valikkoriveillä. Kuvat vaihtuvat aina uutta valikkoa avatessa ja aiheuttavat ainakin minulle melkein migreenin. En ainakaan vielä ole keksinyt, miten ohjelman ulkoasua pystyisi muokkaamaan sellaiseksi kuin haluaisin.

Vanhan Wordin logiikka on myös muokattu kokonaan uusiksi. Erilaiset komennot löytyvät kokonaan uusista paikoista, ja vanhat pikanäppäinkomennot, joita olen käyttänyt aika paljon, on suurelta osin muutettu erilaisiksi.

Voisin tietysti mennä Word- tai Office-koulutukseen (onneksi työnantajani tarjoaa sellaisia). Ehkä oppisin käyttämään uutta Officea juuri parahiksi, kun yliopisto siirtyy Office 2010:een. Päätin kuitenkin, etten edes halua. Haluan itse asiassa yksinkertaisemman vaihtoehdon. Onneksi tällainen yksinkertainen tekstinkäsittelyohjelma on olemassa: DarkRoom.

DarkRoom
DarkRoom

DarkRoom on oikeastaan vain tekstieditori, sillä tekstiä ei varsinaisesti voi edes muotoilla. DarkRoomin esikuva on Macille kehitetty WriteRoom. Ohjelmien perusperiaatteet ovat käytännössä samat.

DarkRoomilla ei voi oikeastaan tehdä muuta kuin kirjoittaa tekstiä, kopioida ja liittää tekstikatkelmia sekä tallentaa tiedoston. Se on mahtavan yksinkertaista!

Toinen loistava piirre DarkRoomissa on, että sen saa halutessaan peittämään koko ruudun. Et siis näe ruudullasi mitään muuta kuin tekstin, jota kirjoitat: ei ilmoituksia sähköpostin saapumisesta, ei nettiselainta eikä niitä outoja kuvia Windowsin oikeassa alareunassa, niitä, joiden merkitys ei oikeastaan koskaan ole avautunut.

Myös ohjelman ulkoasu on rauhoittava. Ruudulla ei siis todellakaan ole muuta kuin kirjoittamasi teksti. Oletuksena värimaailma on kuin suoraan Matrixistä eli vihreää tekstiä mustalla taustalla. Värit voi kyllä muokata haluamakseen. Minusta sininen teksti mustalla pohjalla on tällä hetkellä kaikkein mieluisin.

Eihän DarkRoom Wordiä tai jotain muuta tekstinkäsittelyohjelmaa täysin korvaa, lähinnä siksi, ettei tekstin muokkaaminen todellakaan ole mahdollista. Tällä hetkellä käytän kuitenkin Wordiä kuin taitto-ohjelmaa: muokkaan valmiin tekstin ulkoasun haluamakseni. Siinä ei muutama vilkkuva kuvavalikko haittaa.

Kokeilepa, auttaisiko DarkRoom keskittymään gradun kirjoittamiseen!

[Opin muuten lopulta myös, miten Office 2007:n ulkoasua ja työkaluriviä muokataan. Ohjeet siihen löytyvät tästä uudemmasta artikkelista.]

2 thoughts on “DarkRoom – keskity kirjoittamiseen

  1. Vaikka onkin jo vanhempi kirjoitus, niin pakko kommentoida.

    Ei Office 2007:n huomattavan visuaalinen ulkoasu kaikkia häiritse. Itse tykkään siitä kovasti, enkä ole vielä kertaakaan ajatellut, että Wordin ulkoasu vaihtuvinen välilehtineen ja muine lisineen voisi jotenkin viedä huomiot pois itse kirjoitusprosessista. Omalla kohdallani visuaaliset kuvakkeet ja muut herkut toimivat jopa paremmin kuin ”perinteinen” Word.

  2. Kiitos kommentista, Neeni! Uskon kyllä, että Office 2007 varmasti miellyttää toisia. Minäkin olen oppinut elämään sen kanssa, ja joiltain osin se on kieltämättä paljon toimivampi kuin vanhat versiot. Pikanäppäimiä saa itse muokata, ja ne ovat muutenkin loogisempia. Ensivaikutelma ei kuitenkaan miellyttänyt, ja minua ne auki olevat kuvakkeet aidosti häiritsevät.

    Käytän Wordiä nykyisinkin todella paljon, mutta usein pärjää ilmankin. Esimerkiksi tällaiset blogikirjoitukset sujuvat minusta paremmin DarkRoomilla tai uudella tuttavuudella, Ommwriterilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *