Verkkomateriaaleja graduntekijöille

Kuva: Eneas (Flickr)
Kuva: Eneas (Flickr)

Internetistä löytyy graduntekijällekin jonkin verran hyödyllistä materiaalia. En tosin sanoisi, että hyödyllisiä nettisivuja löytyy kuitenkaan paljon. Tämä blogi syntyi osittain siitä havainnosta, että verkossa on varsin vähän ainakaan aktiivisesti päivitettyä materiaalia.

Eri oppilaitosten julkaisemia graduoppaita toki löytyy sekä html- että pdf-muotoisina. Niiden lukeminen verkosta voi tosin olla hieman raskasta. En ole itse verkossa olevia graduoppaita lukenut, joten en osaa niistä mitään suositella. Löydät niitä kuitenkin helposti Googlen avulla.

Jonkin verran olen löytänyt myös gradun tekemistä käsitteleviä blogeja. Useimmat, joihin olen törmännyt, seuraavat kuitenkin aika samankaltaista käsikirjoitusta: kirjoittaja kertoo parin viikon ajan, kuinka hän ei tänäänkään ole tehnyt gradua, ja sitten blogin kirjoittaminen on loppunut.

Tähän olen koonnut muutamia hyödyllisiä sivustoja. Lisäksi olen laittanut linkit muutamaan kiinnostavaan gradun tekemistä käsittelevään keskusteluun ja blogiin.

Kerro, mitkä nettisivut sinusta ovat olleet hyödyllisiä tai innostavia gradua kirjoittaessasi. Voit lisätä omat vinkkisi kommentteihin.

Hyödyllisiä sivustoja

Kirjoittajan ABC-kortti
Oulun, Tampereen, Turun ja Joensuun yliopistojen yhteistyössä kehittämä sivusto. Mielestäni erityisen hyödyllinen on kielenhuoltoa käsittelevä osio.

Kielijelppi
Helsingin yliopistossa kehitetty akateemisen viestinnän itseopiskeluopas. Kirjoitusviestinnän osio sisältää muun muassa lähdeviitteiden käytön perusperiaatteet.

Kielitoimisto
Suomen kielen huollon virallinen auktoriteetti. Sivustolta löytyy ohjeita ja suosituksia sekä esimerkiksi pilkkutesti. Testaa, osaatko pilkkusäännöt!

Keskusteluja
Suomi24:n Lopputyö ja gradu -keskustelupalsta
Suhteellisen aktiivinen keskustelupalsta. Kaikki viestit eivät aina ole asiallisia, mutta myös hyviä vinkkejä löytyy.

Pro Gradut 07-08
Pro Gradut – syksy 08
Plazan graduketjuja parilta edelliseltä vuodelta. Näistä keskusteluista näyttävät hyötyneen monet. Tämän vuoden ketjua ei ole vielä aloitettu.

Blogeja
Tässä pari gradun kirjoittamista käsittelevää blogia, joiden lopputulos on ainakin sikäli hyvä, että gradu on valmistunut:
Lordin gradublogi
Blogi + Gradu = Valmistuminen?

Ja varoitukseksi vielä jokunen blogi, joissa ainakin blogin pitäminen on loppunut. Toivottavasti gradut sen sijaan ovat valmistuneet. Blogin pitäminen ei siis automaattisesti johda gradun valmistumiseen…
milliinin pieni gradublogi
Elinan gradublogi
yksitoista: gradublogi

Oletko sinä löytänyt hyödyllistä verkkomateriaalia? Kerro siitä kommenteissa.

2 thoughts on “Verkkomateriaaleja graduntekijöille

 1. Netistä voi löytää englanninkielellä monenlaisia hyödyllisiä aineistoja graduun ja tieteelliseen kirjoittamiseen liittyen.

  Esimerkkinä seuraava inspiroiva ja hyödyllinen opassivusto koskien tieteellisen kirjoittamisen prosessia sekä yleisesti että hyvin käytännölliseltä kannalta. Opas on lukiotasoisille opiskelijoille tarkoitettu, mutta periaatteethan ovat samat yliopistossakin. Mielenkiintoista on, että englanninkielisessä koulumaailmassa harjaannutetaan opiskelijoita tieteelliseen kirjoittamisen alkeisiin jo lukiotasolla. Saattaisi olla hyvä juttu Suomessakin.

  Cambridge Rindge & latin School
  CRLS Research Guide

  Etusivu:
  http://www.crlsresearchguide.org/00_Introduction.asp

  Käytännön vihjeitä (Tip Sheets))
  http://www.crlsresearchguide.org/Research_Tip_Sheets.asp

 2. Kiitos vinkeistä dG!

  Lukiolaisten suhde kirjoittamiseen taitaa Suomessa vaihdella aika paljon lukiosta riippuen. Toiset lukiolaiset tekevät tutkielmia, joissa käytetään jopa lähdeviitemerkintöjä, tuota tieteellisen kirjoittamisen kulmakiveä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *