Gradu neljässä viikossa on mahdollinen

Kuva: Jason (Flickr)
Kuva: Jason (Flickr)

Juha Hakala on ollut jo pitkään yksi tärkeimpiä hahmoja gradunohjaukseen liittyvässä keskustelussa. Juha on ohjannut paljon graduja, ja hän on kirjoittanut aiheesta paljon. Juha on myös yksi minun esikuvistani, ja hän on vaikuttanut paljon siihen, mitä gradunohjauksesta ajattelen.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tässä blogissa Juhan kokemuksista huonon ja nopeasti tehdyn gradun tekemisestä. Juhan blogissa ilmestyi keväällä uusi ja hyvin perusteellinen kuvaus yhdestä neljässä viikossa tehdystä gradusta. Suosittelen kirjoituksen lukemista vilpittömästi!

Kirjoitus havainnollistaa sitä, miten gradu todellakin on mahdollista tehdä lähes alusta loppuun neljässä viikossa. Lopputulos oli tuskin laadultaan kovin hyvä, mutta se ei ollut tarkoituskaan.

Huomionarvoista on tietysti myös se, että graduntekijä sai tässä tapauksessa säännöllistä tukea ja ohjausta koko prosessin ajan. Mitenkään tolkuttomasta ohjausmäärästä tuskin kuitenkaan oli kyse. Graduntekijän motivaatio ja deadline olivat myös kohdillaan.

Niin, gradu kuukaudessa on mahdollinen.

Lue Juha Hakalan kirjoitus täällä.

4 thoughts on “Gradu neljässä viikossa on mahdollinen

 1. Onnittelut Vuoden tieteentekijä-palkinnosta, Kimmo!

  Itsekin tein graduni alusta loppuun ohjeillasi, ja se valmistui kohtuullisella työllä tavoiteajassa. Ohjaajani panos oli sen verran vähäinen, että ilman Gradutakuuta olisin ollut syvällä suossa. Nyt tekeminen oli itse asiassa ihan mukavaa ja erittäin palkitsevaa. Ehdin vielä saada maisterin paperit käteen päivää ennen kaksosteni syntymää 🙂 Vielä kerran kiitos ja onnea!

 2. Kiitos, KM! 🙂 Ja tosi paljon onnea sekä valmistumisesta että kaksosista! Kuulostaa mahtavalta!

 3. Hei Kimmo ja kiitoksia tästä noteerauksesta!

  On suuri ilo ja kunnia, että elämäni älyllisesti haastavinta kokemusta voidaan käyttää myös opetustarkoituksessa ja motivoimaan muita. Sain tuosta gradusta non sine laude approbaturin, ja olen arvosanaan varsin tyytyväinen.

  Kaikkein olennaisintahan tässä tosiaan oli ensiluokkainen ja aidosti innostava ohjaus, jonka pyysin oman opinahjoni ulkopuolelta. Juha T. Hakalan perustavanlaatuinen inhimillinen hyvyys ja altruistinen kiinnostus tuiki tuntematonta kohtaan tulee toimimaan moraalisena ohjenuoranani vastedes ja elämässä yleensä. Ymmärrän hyvin, Kimmo, miksi kutsut häntä esikuvaksesi.

  Hauskaa kevään odotusta!

 4. Kiitos kommentista, Karri! Mukava kuulla vielä sinun oma näkökulmasi tähän. Juhan rooli oli varmasti aika iso tässä hankkeessa, mutta teithän sinäkin todella paljon työtä. Noinhan se oikeastaan kuuluisi mennä. 🙂

  Mukavaa kevättä sinullekin ja vielä kerran paljon onnea valmistumisen johdosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *