Kansallinen Gradukuukausi

Kuva: Joe Lanman (Flickr)

Graduoppaassani olen esitellyt niin sanotun Gradukuukauden ideaa. Sen periaate on varsin suoraviivainen: sitoudut kirjoittamaan gradusi valmiiksi yhden kuukauden aikana. Haluaisitko osallistua Gradutakuun Gradukuukauteen ja kirjoittaa gradusi valmiiksi marraskuun aikana?

Jos gradun kirjoittaminen valmiiksi yhdessä kuukaudessa tuntuu mahdottomalta, tutustupa NaNoWriMo:on. Siinä kuukaudessa kirjoitetaan kokonainen romaani. Viime vuonna yli 30 000 osallistujaa kirjoitti tuon projektin myötä romaanin yhden kuukauden aikana.

NaNoWriMo on ollut myös Gradukuukauden eräänlaisena esikuvana. Koska NaNoWriMo järjestetään aina marraskuussa, ensimmäinen Kansallinen Gradukuukausikin voisi olla marraskuu. Ja tämän vuoden marraskuu voisi siis olla ensimmäinen Kansallinen Gradukuukausi.

Gradukuukauden tavoitteena ei ole kirjoittaa hyvää gradua vaan saada gradu valmiiksi.

Jotta voit osallistua Graduukuukauteen, sinun tulisi tehdä seuraavat asiat:

1) Tee luja päätös kirjoittaa gradusi valmiiksi marraskuun loppuun mennessä
2) Rekisteröidy Gradutakuun keskustelupalstalle, ellet ole sitä vielä tehnyt
3) Ilmoittaudu Gradukuukauden osallistujaksi

Maanantaina 1.11.2010 alkaa sitten kirjoittaminen!

Osallistun itse keskusteluun keskustelualueella, mutta tärkeintä Gradukuukaudessa on kuitenkin vertaistuki: tietoisuus siitä, että muutkin ovat saman projektin parissa. Voimme seurata kunkin osallistujan edistymistä päivittäin.

NaNoWriMo:ssa jokainen osallistuja aloittaa tyhjältä paperilta ja kirjoittaa vaaditut 50 000 sanaa. Gradukuukaudessa osallistujien alkutilanteet saattavat olla hyvin erilaisia. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin yhteinen tavoite: tiistaina 30.11.2010 gradusi on valmis jätettäväksi!

Miltä tällainen idea kuulostaa? Haluaisitko osallistua Gradukuukauteen ja kirjoittaa gradusi jättökuntoon marraskuun aikana?

18 thoughts on “Kansallinen Gradukuukausi

 1. Kuulostaa tosi hauskalta ja toteuttamiskelpoiselta idealta – jos en olisi kipeä jo n. viikkoa ja hoitaisi pieniä lapsiani päivät pitkät. Selittelyä? Juuri nyt koen, että kaikki on vastoin gradun kirjoittamista.

 2. Voisi olla mielenkiintoista ensin tutkia, kuinka monella oikeasti kuukausi auttaisi. Eli onko oikeastaan niin, että ne joilla G on kesken on juurikin lapset, työ jne. estämässä? Vai onko tämä vain marginaalin ongelma. Tässäpä hyvä gradunaihe.

 3. Moi Arska ja Jo! Olen opettanut työvoimapoliittisilla Keskeytyneet yliopisto-opinnot päätökseen -kursseilla. Tyypilliset syyt gradun viivästymiseen ovat kokemusteni mukaan työ, lasten saaminen sekä muuto toiselle paikkakunnalle, kauas oppilaitoksesta. Jos tilanne on tällä tavoin haastava mutta haluaa silti tehdä sen gradun valmiiksi (mitään pakkoa ei ole), on entistä tärkeämpää, että sille varaa jossain välissä tityn ajan tekemiseen. Ja tätä kirjoittaessani tiedostan, että olen itse samassa tilanteessa (opinnäyte kesken, töissä).

 4. Pakko sanoa, että minulla on sekä työ että lapset.
  Koen, että ne ei missään määrin estä/edes hidasta minua valmistumasta. Se on kuitenkin oiva tekosyy, jota voi käyttää jos joku ihmettelee miksi en ole vieläkään valmis 😉

 5. Ai joo, ja asun todella kaukana opinahjostani.
  Minulla on siis käsillä kaikki syyt venyttämiseen 😉

 6. Juu, kyllä se muualla asuminen vaikeuttaa graduntekoa. Vertaistuki olisi tarpeen. Toisaalta omalla kohdallani on ihan hyväkin olla poissa siitä kilpailun ilmapiiristä, mikä laitoksellani vallitsee. Tutkimussuunnitelman esittäminen venyi ja venyi, koska pelkäsin graduseminaaria ihan kuollakseni. Mutta nyt se on tehty, ja hengissä ollaan 🙂

 7. Eivät työ ja lapset estä gradun tekemistä, mutta kyllä ne voivat sitä hieman hankaloittaa. Ne molemmat kun menevät aika helposti ja syystäkin prioriteeteissä ohi.

  Usein työnteko ja lasten hoitaminen ovat ikään kuin ulkoa ohjautuvia: joku toinen kertoo, mitä pitää tehdä, tarvitsee vain reagoida. Töissä ja kotona sosiaalinen paine ”tehdä asioita” tulee helposti. Gradu on vähän kuin tämän vastakohta: vaatii jonkinlaista pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä, kukaan ei ole koko ajan kertomassa, mitä pitää tehdä.

 8. Haaste gradukuukaudesta, eli gradun kirjoittamisesta kuukaudessa on houkutteleva. Epäilen kuitenkin, onko se mahdollista tilanteessani? Aineistoa en ole vielä paljoa lukenut, mutta työn osat suurinpiirtein selvinä suunnitelmissa. Aihe kandista tuttu, joten sen pohjalta sivuja muutama valmiina. Onko se mahdollista, ONKO? Pitäisikö yrittää, antaa kaikkensa vai onko epärealistista?

 9. Moi Mastokki! Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun me kokeilemme Gradukuukautta tällä tavoin yhdessä tällä sivustolla. Reilun kuukauden päästä minäkin osaan sanoa siitä enemmän! 🙂

  Kyllä gradu minun mielestäni on noista lähtökohdista mahdollista tehdä kuukaudessa. Ei siitä välttämättä tule loistavaa, mutta valmis siitä voisi tulla. Ehkä oleellinen kysymys on: ”Haluatko sinä tehdä sen kuukaudessa?” En edes usko, että tarvitsee antaa ihan kaikkea, mutta kyllä se sitoutumista tuohon päätökseen vaatii.

 10. Nyt tässä kävi niin, että graduni on jätetty tarkastettavaksi.
  Ehdin ennen marraskuuta 🙂
  Mutta nyt sitoudun tekemään loppuhionnat marraskuun aikana ja tuotos kansiin.

 11. Pääsi siis käymään vahinko! No, tsemppaat sitten muita eläimellisiin ponnistuksiin marraskuun aikana! 🙂

 12. Niin pääsi käymään, mutta ei huolta, kyllä siinä vielä marraskuullekin työtä riittää 😀 !

 13. Kokonainen kuukausi? Gradunhan voi tehdä (arvosana 4) helposti viikossa. Jos gradua jatkaa omasta kandista, ei gradu vie kuin pyöreästi kolme pitkää työpäivää. Jos ei joku gradua saa kuukaudessa kasaan, on mielestäni ankara itsetutkistelun paikka. Isoveljeni teki Helsingin kauppiksen kandin (37 sivua) puolessatoista päivässä. Kaikki on kiinni omasta tehokkuudesta.

 14. Kyllähän noita sankaritarinoita aina riittää. Olen eri yhteyksissä kertonut, kuinka oma veljeni teki gradunsa käytännössä yhdessä viikonlopussa. Mutta jos tästä tekee sen johtopäätöksen, että vastaava on kaikille mahdollista tai että jokaisen pitäisi toimia näin, on melkoisen harhan vallassa.

  Se, ettei saa graduaan kuukaudessa kasaan, on mielestäsi itsetutkiskelun paikka. Mitäs sitten pitää tehdä, kun se itsetutkiskelu on suoritettu?

 15. Mielenkiintoinen ajatus, mutta taidanpa pitäytyä edelleen ohjaajan ehdottamassa aikataulussa, jonka avulla homma pitäisi saada tarkastuskuntoon kesään mennessä. Mulla on lääkärintodistuskin mun kroonisesta laiskuudesta ja heikosta näöstä, joten parempi ehkä, että ei lähde tavoittelemaan taivaita.

 16. Moi Jerppuli! Kyllä tavoitteiden kannattaa olan oman itsensä mittaisia! Yhteisymmärrys ohjaajan kanssa kuulostaa ylipäätään hyvältä idealta! 🙂 Toisille kuukauden rutistus voi taas tehdä hyvää.

 17. Nyt on pakko kommentoida, että kellään, joka on saanut kandintyönsä tai gradunsa parissa päivässä tai viikonlopussa kasaan – ei varmasti ole ollut huollettavana ketään muuta kuin itsensä!

 18. Arska: Olet varmastikin oikeassa. Lisäksi gradujen käytännöissä on valtavia eroja alojen, oppilaitosten, laitosten ja jopa ohjaajien välillä.

  Toisinaan aineiston keräämiseen saattaa esimerkiksi sisältyä pitkä jakso ulkomailla tai laboratoriossa. Laitokset ja ohjaajat eroavat myös valtavasti sen suhteen, miten kunnianhimoisesti graduun suhtaudutaan tieteellisenä tutkimuksena. Toki valtavirtaa vastaan voi aina mennä, mutta se vaatii aikamoista tahdonlujuutta ja itseluottamusta.

  Ja lopulta vielä voi todeta, että on myös valtavia eroja siinä, miten muut opinnot nivoutuvat yhteen gradun kanssa. Toisinaan opinnot valmistavat graduun hyvin, toisinaan eivät juuri lainkaan.

  Gradu viikonlopussa on toki mahdollista, mutta eri tekijöiden pitää silloin loksahtaa aika hyvin yhteen. Aika monilla aktiivinen työskentelyaika tosin voi olla todellisuudessa aika lyhyt. Aika menee monesti ihmettelyyn sekä siihen, ettei tee mitään. Siksi Gradukuukausi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *