5 thoughts on “Kirjoita surkea gradu

 1. Hehe, ei oikein oo mahdollisuutta nyt muuhun kuin surkeaan graduun. 🙂 Sitä paitsi en tartte muuta kuin tutkinnon ja mielenrauhan. Töitä miulla jo on.

 2. Tässä neuvossa on kyllä aito totuudensiemen kätkettynä. 🙂

  Liian monesti ajattelemme, että kirjoitamme jotakin toista kuin itseämme varten ja tällöin saatamme helposti ajatella, että vain paras kelpaa – haluammehan antaa itsestämme hyvän kuvan. Ehkä tämä heijastaa niitä ajatuksia siitä, mitä kirjoittaminen on, miksi kirjoitamme ja kenelle kirjoitamme, joita olemme oppineet omina kouluvuosina.

  Aikoinaan kun tein omaa graduani, ohjaajani kehotti monesti seminaarissa tähtäämään mahdollisimman epätäydelliseen ja hiomattomaan tekstiin. Teimme erilaisia harjoituksia, jotka usein auttoivatkin saamaan otsalohkon hetkeksi kritiikittömään tilaan. 🙂 Kun pyrkii kirjoittamaan mahdollisimman ”huonoa” tekstiä, tulee huomaamattaan noudattaneeksi prosessikirjoittamisen ajatusta, koska kyseistä tekstiä palaa myöhemmässä vaiheessa parantelemaan ja muokkaamaan. Jos taas ajattelee, että ”kirjoitan vasta, kun ajatus on kristallinkirkkaana päässäni”, järkeilee helposti, että silloinhan tekstiä ei tarvitse muokata, koska se on heti ”valmista”. Näin kriittisyyden oravanpyörä on valmis.

  Nyt kun itse ohjaan opinnäytetöiden tekijöitä törmään samankaltaisiin kokemuksiin ja tilanteisiin, mutta ohjaajan näkökulmasta. Ja uusi haaste on näiden tilanteiden tunnistaminen.. 🙂 Toisaalta on lohdullista huomata, että vaikka jokaisen opinnäytetyöpolku on aina yksilöllinen, on niissä paljon samaakin. Näin omista kokemuksista voi ammentaa melko paljon.

  Tsemppiä kaikille kirjoittamiseen. Se on kivaa, kun sille antaa mahdollisuuden. 🙂

 3. Kiitos kommentista, Jenni S.! Olen pitänyt kursseja opiskelijoille, joilla gradu on jäänyt roikkumaan. Olen siellä vitsaillut, että ne tapaamiset ovat kuin Perfektionistien syyspäivät. Ei ongelma yleensä ole se, ettei osaa, vaan se, että asettaa riman liian korkealle.

  Toisaalta: Jos on tottunut vaatimaan itseltä paljon, pelkkä ”Kirjoita ihan surkeaa tekstiä!” ei välttämättä auta. Se on yhtä hyödyllinen kuin Nancy Reaganin ”Just Say No to Drugs!” Mutta ehkäpä ohjaajana pystyt vähitellen osoittamaan, että on oikeasti OK kirjoittaa ensin huonoa tekstiä, jota sitten yhdessä kehitetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *