System shutdown

Kuva: Hamed Saber (Flickr)

Työnteko on tärkeää mutta niin on myös työstä irrottautuminen ja lepo.

Minulla itselläni on joskus vaikeuksia lopettaa työnteko ja viettää vapaa-aikaa. Usein työ ja vapaa-aika tuppaavat sekoittumaan. Välillä se on mukavaakin, mutta silti stressaantumisen vaara on suuri.

Seuraava hauska Study Hacks -blogista oppimani, työpäivän lopuksi tehtävä rituaali on auttanut minua pitämään vapaata työnteosta ja tietokoneesta:

1) Käy läpi tehtävälistasi
Onko kaikki kiireellinen tehty? Onko tehtävälista ajan tasalla?

2) Käy läpi sähköpostisi
Vaatiiko jokin vielä kiireistä vastausta tai toimenpidettä? Onko inbox tyhjä? Jos ei, tyhjennä se.

3) Käy läpi kalenterisi
Ovatko seuraavan päivän ja seuraavan viikon aikataulut ja suunnitelmat selviä? Jos edessä on viikonloppu tai loma, suunnittele tarkasti milloin palaat töiden ääreen.

4) Sulje tietokone
Loggaudu ulos sähköpostista ja muista ohjelmista. Sammuta tietokone tai laita se lepotilaan.

5) Sano ääneen sanat: ”System shutdown complete.”
Tämä askel on tärkeä. Sano sanat todellakin ääneen.

Jos määrittelemälläsi vapaa-ajalla mieleesi tulee halua rynnätä sähköpostin ääreen tai muuten ajattelet työasioita, palauta mieleesi seuraavaa: Olet sulkenut järjestelmän ja sanonut taianomaiset sanat. Kaikki työsi on hoidettu, eikä sinun tarvitse tehdä tai ajatella töitä ennen itse määräämääsi ajankohtaa. Jos mieleen tulee jotain todella tärkeää, kirjoita se nopeasti ylös ja unohda sitten.

Voi olla, että esimerkiksi joululoma on sinulle korvaamaton ajanjakso gradun tekemiseen tai johonkin muuhun tärkeään. Tämä on ihan OK. Pysyttele suunnitelmissasi. Muista kuitenkin myös lepo, edes joulupyhien ajaksi tai työpäivien jälkeen.

Tämä on Gradutakuun viimeinen kirjoitus tänä vuonna. Hauskaa joulua ja uutta vuotta kaikille ja tsemppiä graduprojektien parissa.

System shutdown complete!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *