Mullistava graduteknologia: Kynä, paperi ja tarina

En ole tässä blogissani käyttänyt valtavasti aikaa sen pohtimiseen, miten gradusta saisi hyvän. Useimpien graduntekijöiden ongelma on nimittäin pikemminkin se, miten gradun saisi ylipäätään tehtyä. Monesti korkealle asetetut laatutavoitteet muodostuvat myös gradun valmistumisen esteeksi.

Tässä artikkelissa esittelen kuitenkin yksinkertaisen menetelmän, jonka avulla voit tehdä gradustasi paremman, ehkä jopa paljon paremman. Se voi olla myös hyvä työkalu niille, jotka ihmettelevät, miten saisivat jumittavan gradunsa eteenpäin. Opin menetelmän Cal Newportin mainiosta Study Hacks -blogista.

Työkaluiksi tarvitset kunnon muistikirjan sekä hyvän kynän. Ota ne mukaasi ja mene johonkin mukavaan paikkaan. Jos sinulla on sohva ja pystyt keskittymään siinä lojuen, se käy kyllä. Toisaalta voi olla hyödyllisempää lähteä kotoa ja mennä johonkin sellaiseen paikkaan, jossa häiriötekijöitä ja houkutuksia on vähemmän. Voit mennä esimerkiksi lempikirjastoosi tai viihtyisään kahvilaan. Jos sää sallii, voit mennä myös ulos.

Ota kynä ja lehtiö esille ja mieti. Käytä reilusti aikaa. Todennäköisesti tarvitset useamman tunnin, ehkäpä useita päiviä. Tehtäväsi on tämä: hahmottele graduusi tarina. Mikä on gradusi tarina? Mitä haluat kertoa gradullasi? Missä järjestyksessä teet sen?

Kolme näytöstä

Tarina ei ole sama asia kuin gradun rakenne, vaikka se tietysti rakennetta sivuaakin. Älä siis mieti gradusi lukuja tai alalukuja. Nyt tehtäväsi on miettiä, millainen tarina gradustasi muodostuu.

Voit jopa miettiä tarinaa perinteisen kolmen näytöksen rakenteen kautta. Ensimmäisessä näytöksessä esitellään maailma ja luodaan lukijalle odotuksia. Toisessa näytöksessä toiminta tiivistyy ja syntyy jännite. Kolmannessa näytöksessä tulee resoluutio, tarina ratkeaa.

Mieti, miten voisit kertoa gradussasi tällaisen tarinan. Miten saisit lukijan hyppysiisi ja matkalle mukaasi?

Kirjoita tarinan elementit ylös muistikirjaasi. Älä mene tässä vaiheessa liian yksityiskohtaiselle tasolle. Sivu tai korkeintaan pari riittää kutakin näytöstä varten.

Jotta gradun hahmottaminen tällä tavoin olisi mahdollista, sinulla täytyy olla jo melko hyvä käsitys siitä, mitä graduusi on ylipäätään tulossa. Olet todennäköisesti lukenut lähdekirjallisuutta. Sinulla ehkä on jonkinlainen aineisto, ja ehkäpä olet ehtinyt jo kirjoittaa tekstiäkin.

Unohda tietokone hetkeksi

Tarinan työstämisessä kynän ja paperin avulla on monia hyviä puolia:

1) Käsin kirjoittaminen on konkreettista ja hidasta. Joudut siis miettimään tarkasti, mitä oikein yrität sanoa.

2) Käsin jossain rauhallisessa paikassa kirjoittaessasi on helpompi keskittyä. Et yhtä helposti antaudu impulsseille, jotka heti ongelman kohdatessasi vievät sinut esimerkiksi lukemaan polttavan tärkeitä uutisia Facebookista.

3) Tarinan työstäminen ei rajoitu siihen aikaan, kun olet konkreettisesti työn ääressä. Voit kehitellä tarinaasi yhtä hyvin kävelyllä tai influenssarokotetta jonottaessasi.

4) Tarinaa voi esitellä suullisesti muille. Esitellessäsi ideaa ja tarinan peruspalikoita muille tarina kehittyy ja näet, onko siinä tarttumapintaa.

Pitchaa gradusi tarinaa ohjaajallesi. Pitchaa sitä ystävillesi. Testaa, uskovatko he tarinaasi. Onko tarinasi gradun arvoinen?

Kuva: Amir K. (Flickr)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *