Mitä tehdä, kun gradu tökkii?

Kuva: nagillum (Flickr)
Kuva: nagillum (Flickr)

Graduahdistukseen ja graduntekijän blokkiin voi olla hyvin monenlaisia syitä. Syyn hahmottaminen voi tietysti helpottaa ratkaisun löytymistä. Usein graduahdistus on kuitenkin hyvin epämääräistä. Gradu ei etene, etkä ehkä edes halua ajatella koko asiaa. Koko projekti on epämääräinen möykky, joka painaa mieltä maahan.

Vaikka graduahdistuksen ja blokin syitä voi olla monia, jonkinlaisia yleisiä ohjeita tähän tilanteeseen voi kuitenkin antaa. Seuraavat ratkaisuehdotukset eivät välttämättä sovi jokaiseen tilanteeseen tai jokaiselle. Kokeile niitä, jotka tuntuvat hyviltä.

1) Kirjoita vaikeuksistasi
Gradun tekeminen on kirjoittamista, mutta kirjoittaminen voi olla myös monipuolinen työkalu. Kirjoita ongelmista gradupäiväkirjaan. Kirjoita vapaasti ja pura tunteitasi. Toisaalta voit kirjoittaa myös analyyttisesti: Mikä oikein tuntuu ongelmalta? Mitä kaikkea siihen liittyy? Mikä olisi keskeistä ongelman ratkaisussa?

2) Pyydä apua
Usein omia ongelmia on vaikea hahmottaa, mutta joku toinen saattaakin keksiä heti hyvän ratkaisun. Sitä paitsi usein jo pelkkä puhuminen helpottaa. Ongelman jakaminen saattaa myös auttaa sinua itseäsi näkemään ongelman uudella tavalla.

Luonnollinen henkilö avun pyytämiseen saattaa tietysti olla gradusi ohjaaja. Ainakin periaatteessa teette gradua yhteistyössä, ja hänen pitäisi olla myös henkisenä tukenasi. Ohjaajasi ei tietystikään ole aina käytettävissä, ja joskus voi muutenkin olla helpompaa keskustella jonkun sellaisen henkilön kanssa, joka ei arvioi työskentelyäsi ja graduasi. Oikeastaan kuka tahansa ystävä tai toinen graduntekijä voi olla avuksi. Joskus voi olla myös tarpeen kääntyä asiantuntijan puoleen. Joissain oppilaitoksissa on opintopsykologeja, ja esimerkiksi Nyyti ry voi auttaa.

3) Lue jotain tutkimukseesi liittyvää
Joskus lukeminen auttaa. Ehkäpä saat jostain graduusi liittyvästä lähteestä uusia ideoita ja inspiraatiota. Johonkin toiseen graduun tutustuminen taas voi antaa sinulle selkeämmän kuvan siitä, mitä olet tekemässä ja mitä kannattaa tehdä.

4) Lue hyvää graduopasta
Hyvä graduopas antaa intoa ja hyviä ideoita. Esimerkiksi Juha Hakalan Uusi graduopas on inspiroiva kirja. Erityisesti pidän siinä olevista gradutarinoista. Myös Gradutakuu-kirjassa on käsitelty gradunteon ongelmia. Kirjassani Kokonaisvaltainen kirjoittaminen on puolestaan oma osio kirjoittamisen ongelmista ja niiden voittamisesta. Molemmista kirjoista löytyy lisätietoa täältä.

5) Lopeta itsesi kiusaaminen
Ei gradu itseäsi rääkkäämällä valmistu. Lopeta itsesi kiusaaminen. Älä aseta itsellesi kohtuuttomia vaatimuksia, joita et pysty toteuttamaan. Kun kerran päätät lopettaa itsesi kiusaamisen, lopeta samalla myös itsesi kiusaamisen keskeneräisellä gradulla. Tee sen sijaan jotain pientä ja konkreettista gradun valmistumisen eteen. Aiheesta lisää täällä.

6) Tee jotain mukavaa ja terveellistä
Ehkä on aika pitää pieni tauko gradunteossa. Käy kävelylenkillä. Syö jotain terveellistä. Pyydä ystävääsi hieromaan hartioitasi. Pidä itsestäsi huolta ja palaa gradun ääreen, kun voit hieman paremmin.

7) Suunnittele
Suunnitteleminen auttaa tekemistä ja voi olla toisinaan helpompaa kuin itse tekeminen. Ohjeita gradun suunnittelemiseen löydät esimerkiksi täältä.

8) Tee Kovat ajat -harjoitus
Gradutakuu-kirjassa olen esitellyt harjoituksen nimeltään Kovat ajat. Se on hyvä osoitus negatiivisen ajattelun voimasta! Harjoituksen ideana on kirjoittaa ylös kaikki ne syyt, jotka estävät sinua tekemästä gradua. Joskus purnaaminen helpottaa, ja ongelmista löytyy usein ratkaisu. Harjoitus on esitelty yksityiskohtaisesti Gradutakuu-kirjassa.

9) Kirjoita vapaan kirjoittamisen tekniikalla
Vapaan kirjoittamisen ideana on kirjoittaa ilman, että varsinaisesti miettii, mitä edes on kirjoittamassa. Voit kirjoittaa vapaasti gradusi teemasta tai sitten aivan vapaasti, mitä tahansa mieleen tulee. Erilaisia vapaan kirjoittamisen tekniikoita on esitelty molemmissa kirjoissani.

10) Jaa gradu pieniin palasiin
Voit tehdä vain pieniä asioita kerrallaan, yhtenä päivänä kerrallaan. Mieti, minkä yhden yksittäisen asian voisit tehdä tänään. Sen tehtyäsi voit miettiä, minkä yhden, konkreettisen, pienen asian voit tehdä huomenna. Palkitse itsesi saatuasi jotain tehtyä. Aiheesta lisää täällä.

11) Tee gradunteosta sosiaalista
Ongelmat saavat kohtuuttomat mittasuhteet silloin, kun pohdit niitä yksin. Kirjoittaminen ja gradun tekeminen voi olla yksinäistä puuhaa, ja se on joskus iso ongelma. Mieti, millä tavoin voisit tehdä gradua yhdessä jonkun toisen kanssa. Menkää yhdessä kirjastoon, atk-luokkaan tai kahvilaan kirjoittamaan. Tavatkaa kerran viikossa keskustellaksenne, miten gradu edistyy tai ei edisty. Tunnustakaa toisillenne noloimmatkin ahdistuksen lähteet. Jakakaa gradunteko.

Mikä sinua on auttanut silloin, kun gradunteko on tökkinyt? Kerro kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *