Suomensuojelija sanoo: Luota omaan puheeseesi

Kuva: bobster855 (Flickr)
Kuva: bobster855 (Flickr)

Suomen kielen tutkija ja tietokirjailija Lari Kotilaisen uusi kirja Suomensuojelija: ohjekirja kielen pelastamiseen ilmestyy 12.10.2009. Kirjaa en ole vielä tietystikään lukenut, mutta ennakkotietojen mukaan kirja käsittelee ainakin kielen muuttumista, suomen kielen asemaa ja erilaisia kielenhuollon kysymyksiä.

Larin juuri avattuun, samannimiseen blogiin sen sijaan tutustuin. Pidin erityisesti blogissa esitellyistä Suomensuojelijan ohjeista. Graduntekijän näkökulmasta mielestäni erityisen relevantteja ovat ohjeet 1 ja 2 eli ”Leiki kielellä” ja ”Luota omaan puheeseesi.”

Gradun kirjoittaminen tuntuu usein aivan äärettömän vakavalta puuhalta. Se vähäinenkin ilo, joka muihin opintoihin on ehkä liittynyt, katoaa heti, kun pitäisi kirjoittaa jotain niinkin tärkeää kuin gradu. Usein graduntekijät ovat myös hyvin epävarmoja oman kirjoitustapansa, oman äänensä suhteen. He eivät oikein tiedä, millä tyylillä gradu pitäisi kirjoittaa, mutta siitä he ovat varmoja, että heidän oma tyylinsä ei kelpaa.

Gradu on luova prosessi, jonka aikana pitää tuottaa aikamoinen määrä tekstiä. Tuo prosessi myös kestää tavallista opintosuoritusta merkittäväsi kauemmin. Ilo ja luottamus omaan tapaan tehdä asioita ovat äärimmäisen tärkeitä asioita tuon prosessin aikana.

Siksi ehdotankin Suomensuojelijan hengessä: Leiki kielellä ja luota omaan ääneesi. Kirjoita gradu juuri sillä tyylillä, joka on sinulle sopiva.

On selvää, että gradu ja tieteellinen kirjoittaminen ylipäätään ovat aika tarkkaan säädeltyjä kirjoittamisen lajeja. Asiatyyliä pitäisi olla ja lähdeviitteitäkin löytyä. Kaikenlaisia hankalia termejäkin pitäisi ilmeisesti käyttää. Nuo vaatimukset (tai ainakin osa niistä) kannattaa toki ottaa vakavasti. Samoin kannattaa testata omalla ohjaajalla sitä, mikä hänen mielestään on gradulle sopiva tyylilaji.

Silti tyyliä ja kirjoittamisen tapaa ei kannata murehtia aluksi. Kirjoita juuri niin kuin sinulle sopii ja kehittele ajatuksiasi vähitellen eteenpäin. Kun sisältö alkaa hahmottua, ehdit kyllä miettiä tyylivalintoja ja muokata tekstiäsi, jos se ei jollekin arvovaltaiselle lukijalle vielä kelpaa.

Sinun tapasi kirjoittaa on hyvä tapa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *