Rytmitä työskentelysi

Kuva: Helico (Flickr)
Kuva: Helico (Flickr)

Ihmisellä on päivän mittaan eräänlainen sisäinen rytmi. Ihmisen vireystila vaihtelee 90–120 minuutin sykleissä ylös ja alas. Voit havaita tämän vaikkapa luennoilla. Vaikka luennon aihe olisi todella kiinnostava, ennen pitkää keskittyminen menee mahdottomaksi.

Osittain tämä vaihtelu liittyy verensokeriin, mutta muitakin syitä on. Ilmeisesti myös unen aikana unen syvyys vaihtelee samankaltaisissa sykleissä. Tavallaan kyse on siis ihmiselle luonnollisesta rytmistä.

Kirjoittamista ja graduntekoa helpottaa, jos huomioit tämän rytmin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työpäivä tai työskentelyyn varattu aika kannattaa jakaa tunnin tai puolentoista tunnin mittaisiksi paloiksi. Välillä kannattaa pitää taukoja.

Tauot puolestaan kannattaa käyttää mielekkäästi. Esimerkiksi seuraavanlaisia asioita voit tehdä melkein missä vain:

1) Venyttele

2) Juo vettä ja syö vaikkapa omena
Näin verensokeri ei laske.

3) Käy pienellä kävelyllä

4) Kiipeä portaita ylös ja alas

Jos työskentelet kotona eikä sinun tarvitse murehtia siitä, miltä muiden silmissä näytät, voit olla luovempi. Voit tehdä esimerkiksi seuraavaa:

1) Tee punnerruksia

2) Hanki käsipainot ja nostele niitä

3) Osta footbag ja opettele temppuja
Footbageja myyvät esimerkiksi urheiluliikkeet.

4) Osta pallot ja opettele jongleeraamaan
Palloja saa esimerkiksi pilailuvälinekaupoista.

Liikunta pieninäkin annoksina on hyvää vastapainoa gradun parissa puurtamiselle. Leikkisät ja samalla haastavat asiat, kuten footbag tai jongleeraus, tekevät gradunteosta puolestaan hauskaa, suorastaan leikkiä. Voit oppia gradua tehdessäsi yllättäviä taitoja!

Hyviä taukoaktiviteetteja eivät sen sijaan yleensä ole sähköpostin lukeminen tai netissä surffaaminen. Harhautuminen jonnekin kauas gradunteon maailmasta on niissä liian helppoa.

Jos sinun on pakko esimerkiksi lukea sähköpostit säännöllisesti, suosittelenkin, että teet sen aina tiettyinä kellonaikoina, esimerkiksi kaksi kertaa päivässä. Jos taas sähköpostien lähettäminen, Facebookissa hengailu ja suosikkigradublogin lukeminen ovat elämäsi harvoja nautintoja, ei niitä tietenkään kannata liikaa karsia. Voitkin palkita itsesi niillä aina jokaisen työpäivän lopuksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *